ПОЗОРНО: Ловчанският Митрополит Гавриил агитира вярващите да гласуват за Бойко Борисов и ПП ГЕРБ | VIDEO


Автор: Doxologia Infonews

Поредно брутално погазване на Свещените Канони, Устава и законите на Република България от страна на Българската Патриаршия и нейните митрополити, които все повече се политизират.

Отвратени граждани ни изпратиха видеообръщение, което Ловчанският Митрополит Гавриил си е направил, и което е наредил да бъде разпространявано от малка групичка негови клирици до всички вярващи в Ловчанска Епархия.

В обръщението си Митрополит Гавриил, който е син на шофьора на комунистическия лидер Георги Димитров, с намеци агитира вярващите да гласуват за Бойко Борисов и ПП ГЕРБ.

Братя и сестри, неделя е много важен и отговорен ден за нашата Родина, за България. Ще има избори. Затова аз ви призовавам, нека се молим всички усърдно Господ да помогне да бъдат избрани най-добрите, най-православните хора. Ако ние изберем Парламент и Правителство, които имат най-добро отношение към Светата Православна Църква, те ще получат и най-голяма помощ от Господа, за да решават проблемите на страната и на народа. Бог да помага да изберем най-добрите, най-православните хора в неделя“ – заявява Ловчанският Митрополит Гавриил.

Архивна снимка.

За разлика от Старозагорския Митрополит Киприан, който с публично изявление директно агитира хората да гласуват за Борисов и неговата партия, и за разлика от Пловдивския Митрополит Николай, който няколко пъти в своите проповеди също директно агитира хората да гласуват за Борисов и ПП ГЕРБ, а на 07 юли 2021 той (Николай) директно прие Борисов в митрополитския си дом и оттам двамата с него агитираха хората да гласуват за въпросната партия, днес Ловчанският Митрополит Гавриил се опита да баламоса българските избиратели, отправяйки към тях видеообръщение с намеци, записано извън храма.

На всички е ясно кои политици визира Гавриил с думите си „които имат най-добро отношение към Светата Православна Църква“. Това се нарича прикрита политическа агитация за конкретна партия, изразена под формата на асоциации и намеци.

Няма да коментираме проявеното от митрополита абсолютно невежество и християно-талибанизъм с думите му – „най-православните“. С тези думи Гавриил внася религиозна омраза и разделение сред обществото и властта, заявявайки, че иска православно правителство и парламент. Няма как да има православно правителство и парламент, тъй като на правителството и парламента не могат да бъдат придавани религиозни качества! Правителството на Република България ще бъде съставено от хора с различни религиозни възгледи, принадлежащи или непринадлежащи към различни вероизповедания, които ще работят за мир, приятелство и взаимно уважение между всички вероизповедания в нашата страна.

Но ще кажем следното. Хората, които ни изпратиха видеото, заявиха, че са крайно отвратени от цялата ни поместна Църква и от българските митрополити, които агитират за политическа партия и очевидно са обвързани и зависими от ПП ГЕРБ. Те казват: „ние не искаме подобни духовници да ни ръководят, и ще искаме техните оставки. Нямат ли срам!

От Doxologia Infonews категорично заявяваме подкрепата си към тези погнусени хора! Това е третият митрополит, който си позволява такова скандално нарушение! Да не говорим за многото свещеници, които непрекъснато агитират своите енориаши да гласуват за Борисов и партията му.

Всичко това за пореден път доказва, че Българската Православна Църква наистина, както заяви Радослав Бимбалов в свой коментар, е „абсолютно копие на България – прогнила, объркана, корумпирана, повредена институция, съществуваща в скрита зависимост към нечисти интереси“, а „българските висши духовници от години се кланят все по-малко на Бог и все повече на партийни велможи и чужди господари, най-често руски“.

Поредният позор, който препотвърждава думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков: „Направи ми и едно друго нещо много силно впечатление. Вече стана ясно колко вярва в Бог Борисов. Нали стана ясно вече? Той се кръсти навсякъде където го видите, и казва колко е набожен, колко вярва в Господ. И сега стана ясно защо са тези твърдения. Защото разчита на владиците. Това го чухме и четохме вчера. Тоест той е осигурявал средства за църквите, за някои митрополити, както казва и за училища, църкви, джамии и т.н. Но целта не е нещо друго. Целта е сега вече, в периода когато сме изправени пред избори за Народно събрание на 11 юли, той (Борисов) да иска от тях (митрополитите) съдействие. Тоест, Борисов по такъв начин е сключил една сделка с давност отпреди няколко години с Българската Църква.

Дано поне заради кръста, с който се осенява Гавриил преди словото, Господ да му прости това, което върши!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal