Папа Франциск прие премиера на Ирак Мустафа Ал-Казими


02.07.2021

Папа Франциск прие днес във Ватикана иракския премиер Мустафа ал Казими, който го посрещна в Ирак преди четири месеца.

Незаличим спомен. Багдад, Ербил, Мосул, Каракош. Четири дни с много висока интензивност сред материалните и екзистенциални развалини на населението, не само християнско, което жадува за помирение. Така папа Франциск припомни апостолическата си визита в Ирак от 5 до 8 март, в сърдечния разговор с иракския премиер Мустафа ал-Казими, когото прие днас на аузиенция във Ватикана.

„Моментите на единство, преживяни от иракчани“, бяха сред основните теми на разговорите, информира нота на Ватиканския пресцентър относно „важността за насърчаване на културата на националния диалог за стабилността и процеса на възстановяване на страната“. По време на срещата бе изтъкната и защитата на „историческото присъствие на християните в страната чрез адекватни правни мерки“, с гаранции за „права и задължения“ еднакви за всички граждани, предвид „значителния принос“ на християнското присъствие за общото благо.

Папа Франциск и министър-председателя на Ирак засегнаха и „регионалната ситуация“ с констатация за „усилията положени от страната с подкрепата на международната общност, за възстановяване на климата на доверие и мирното съжителство“. След срещата с папата, иракският премиер разговаря с държавния ватикански секретар кардинал Пиетро Паролин, придружен от архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за Отношенията с държавите.

Източник: Vatican News

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal