Отговор на Вселенския Патриарх към онези, които си мечтаят Вселенската Патриаршия да стане „Ватикана на Православието“ | СНИМКИ

In other languages: GREN


Автор: Йордан Георгиев

За Христовата Църква няма светски сили. Нито географският обхват, нито множеството ѝ последователи, нито материалното богатство е възможно да представляват сила за Христовата Църква. Нашият Господ Иисус Христос е най-голямата сила на Църквата. И Той беше разпнат“, заяви Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей в своята проповед след края на Божествената Литургия по случай празника на Светите 12 Апостоли в едноименния Храм във Ферикьой, Константинопол.

С тези думи Негово Всесветейшество отговори на всички онези, които забравят тази истина и си мечтаят „някъде в чужбина“, както той самият заяви, за Вселенска Патриаршия „като Ватикана на Православието, със светски блясък и сила“ (нещо за което си мечтае секуларизираната и политизирана Московска Патриаршия – Бел. авт.)

Вселенският Патриарх отбеляза също, че животът и ходът на Светата Велика Христова Църква през вековете наподобява живота на Светите Апостоли.

«Със силата на разпнатия Господ, Светата Велика Църква на Христос преживя толкова много неприятни моменти в своя исторически живот, даде доброто свидетелство в света и извърши чудеса, избягвайки „опасност от сънародници, опасност от езичници, опасност между лъжебратя“ (2 Кор. 11:26). Колко сходен е нейният живот и курс през вековете с живота на Апостолите, както го чухме днес в Апостолското четиво, част от което повтаряме: „ Защото мисля, че нас, апостолите, Бог постави най-последни, като осъдени на смърт… Ние сме безумни зарад Христа, а вие сте мъдри в Христа; ние сме немощни, а вие силни; вие сте славни, а ние безчестни. Дори до тоя час и гладуваме, и жадуваме, и ходим голи, и ни бият по лице, и се скитаме… Злословени – благославяме; гонени – търпим; хулени – се молим“ (1 Кор. 4:9–13)», подчерта Негово Всесветейшество.

По-рано Патриархът направи специална препратка към Дванадесетте Апостоли: „Те бяха не само за своето време, но и за всички векове, проповедници на Възкресението, благодарение на които нашата вяра не е суетна, нито нашата проповед празна…“, както добави, че :

Дванадесетте Апостоли не бяха обаче само проповедници (глашатаи) на Възкресението, но и на великите истини и реалности на нашата вяра и живот своего рода. Самото призоваване и избирането им като Апостоли, макар че те бяха прости, неграмотни и бедни хора, представлява илюстрация на истината, която само Бог може; че Божиите критерии се различават от човешките; и че, следователно, нищо малко, нищо ниско не трябва да се презира, защото това в Божиите очи може да има неизмерима стойност и значение „доколкото не сте сторили това на едного от тия най-малките, и Мене не сте го сторили“ (Мт. 25:45).

Негово Всесветейшество изказа своята благодарност към „своя събрат Митрополита на Калиуполис и Мадитос г-н Стефан, надзорник на Периферия Татавла за предаността му към служението на Църквата на практика, отеческата му грижа и обич към поверения му христолюбив народ“.

След края на проповедта на Негово Всесветейшество, уважаемият Архонт Екзарх г-н Констандинос Сандалдзидис докладва за извършената работа в общността в Татавла през изминалата година.

Преди това, Негово Всесветейшество отслужи Трисагий за упокоение на душите на свощ предшественик Патриарх Димитрий, Архиереите, които са изпълнявали функцията на надзорници в Периферия Татавла, и клириците, които са служили в Свещения Храм на Светите 12 Апостоли във Ферикьой.

Източник: Οικουμενικό Πατριαρχείο | Ecumenical Patriarchate

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal