Начало » Новини » Светът » Осъдителна декларация на Doxologia Infonews във връзка със събитията по време на гей парада в Тбилиси, където духовници от Грузинската Патриаршия биха и влачиха грузински граждани

Осъдителна декларация на Doxologia Infonews във връзка със събитията по време на гей парада в Тбилиси, където духовници от Грузинската Патриаршия биха и влачиха грузински граждани


Автор: Doxologia Infonews

Най-голямото падение на една Църква е когато нейните духовници, подстрекавани от своя предстоятел, започнат да преследват, да бият и да тормозят хората. На снимката по-долу виждате как клирици от Грузинската Патриаршия, подстрекавани от патриарха и митрополитите в Грузия, бият и влачат хора, участвали в гей парада в Тбилиси на 05 юли 2021. Сред битите от грузински духовници имаше и различни репортери, един от които загина от раните си. Бог да упокои душата му!

Като подобен пример от България можем да дадем сливенския клирик Силвестър Янакиев, обвиняван в много тежки престъпления и нарушения (разгледайте публикациите от активния хиперлинк). Заради Силвестър и неговите патологични желания да „разобличава“ хомосексуалистите в клира на Българската Църква, един монах си отиде. Спомняте си много добре – Архимандрит Августин от Троянския Монастир, на когото рязко и за много кратко време му се влоши здравето заради делата на Янакиев и неговите приятели нацисти, които ходиха „да гонят педалите от Църквата“. Тогава (2013-2014) въпросните лица заплашваха монаси и ги гониха от монастири в пълно нарушение на Свещените Канони, Устава на Българската Патриаршия и законите на Република България. Дано Господ да даде достатъчно време на Силвестър, за да може той да се покае за тежките грехове, с които доведе до отблъскването на хиляди хора от Църквата. Според мненията на много митрополити, клирици и вярващи от Българската Патриаршия, делата на Янакиев са характерни повече за един безскрупулен насилник, отколкото за пастир. Поради това, ние от Doxologia Infonews ще продължаваме да настояваме за неговото низвержение, тъй като считаме, че въпросното лице е абсолютно недостоен да бъде свещеник на Църквата Христова.

От Doxologia Infonews категорично осъждаме всеки акт на насилие, проявен от страна на духовници спрямо цивилни граждани. Духовниците нямат абсолютно никакво право да бият, да преследват, да влачат хора и да им налагат своите религиозни стереотипи. Както Република Грузия, така и Република България са свободни демократични държави, чиито граждани са пълноправни, и църквите нямат никакво право да налагат своите религиозни възгледи над останалите хора, нито да казват на мъжете дали ще живеят с мъже и на жените с жени, нито да заплашват и да подстрекават своите клирици към подобни действия, на каквито станахме свидетели миналата седмица.

Изразяваме нашата подкрепа и съпричастност с жертвите от свещеническото насилие в Грузия и отново молим Бог да упокои душата на загиналия наш колега журналист и оператор от TV Pirveli Лексо (Александър) Лашкарава.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal