Начало » Новини » България » Нов православен храм бе осветен в Самоков | СНИМКИ

Нов православен храм бе осветен в Самоков | СНИМКИ


След близо 200 години в Самоков бе построен и осветен нов храм. Той се намира в парка на „МБАЛ-Самоков” ЕООД и е посветен на великия целител и великомъченик св. Пантелеймон.

В деня, в който Църквата чества неговия празник – 27 юли, новопостроеният храм бе официално осветен.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит пълният чин на освещаването и първата св. Литургия в него извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него в празничното богослужение взеха участие: архимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник за Самоковска духовна околия, иконом Георги Шопов, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Марица, иконом Николай Аршинков, предстоятел на храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Радуил, протойерей Георги Николов, предстоятел на храм „Въведение Богородично“, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ – Бельова черква, протойерей Радослав Ваклин от Дупнишка духовна околия, протойерей Костадин Тренев, свещеник Любомир Годиняков, свещеник Емилиян Дамянов, предстоятел на самоковския храм „Св. Николай Чудотворец“, свещеник Арсений Каньов от София, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дякон Любомир Славчев.

Богослужебните песнопения бяха изпълнени от певци от хор „Св. Наум Охридски“ с диригент д-р Андрей Касабов.

На знаменателното събитие присъстваха десетки жители на Самоков, лекари, медицински персонал и болни. Сред официалните лица бяха областният управител на Софийска област, самоковецът Радослав Стойчев, кметът на Самоков Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет, управителят на болничното заведение д-р Красимира Ковачка, сестрите от Самоковския манастир, депутати, местни общественици, спомоществуватели на храма и много гости.

По време на богослужбата епископ Поликарп награди с офикия „ставрофорен иконом“ отец Михаил Колев, архиерейският наместник на Самоковска духовна околия, като му отправи благопожелания за още по-ревностно служение.

В края своето тържествено слово епископ Поликарп благослови духовенството, певците, ктиторите и спомоществувателите на храма и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и като ги поздрави за трудовете и новата духовна придобивка на града, подари от името на патриарх Неофит на храма голяма икона на св. Пантелеймон.

Приветствие към присъстващите отправи и кметът на града, който отбеляза, че това е първият построен нов храм от близо 200 години, и изрази надеждата, че той ще бъде любимо духовно място както за лекарите и болните от болничното заведение, така и за жителите на града.

С трогателно слово, изпълнено с благодарност към всички потрудили се за изграждането и изографисването на храма, се обърна д-р Ковачка, основен инициатор и организатор за построяването на църквата. Тя сподели накратко историята на строежа и подчерта основните заслуги на ктиторите, отделили най-много време и средства за него.

След радостните събития в храма владиката и представителите на държавната и изпълнителната власт, както и управата на болницата засяха в двора седем секвои, които са посветени на седемте години, през които е строен храма.

Copy of IMG_4572

Източник: Софийска Митрополия

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal