Нова аморална и срамна атака на руския външен министър Сергей Лавров срещу Вселенския Патриарх Вартоломей

In other languages: EL – EN


Автор: Костас Онисенко

Превод: Йордан Георгиев

Министърът на външните работи на Руската Федерация г-н Сергей Лавров избра нов оригинален начин да изпрати своите пожелания на Митрополит Иларион Алфеев (известен като хулителя на всичко – Бел. прев.) по случай рождения му ден. Той изпрати своите поздравления чрез атака срещу Вселенския Патриарх Вартоломей.

(Поредната) аморална атака на Лавров срещу Вселенския Патриарх явно може да бъде подарък за рождения ден на ръководителя на Отдела за външни църковни отношения (ОВЦО) на Московската Патриаршия, Волоколамски Митрополит Иларион Алфеев.

По-конкретно, руският министър на външните работи даде интервю за канала Russia-24 по случай рождения ден на Волоколамския Митрополит.

След като подчерта това колко „симпатичен“, „умен“ и „талантлив“ е според него Митрополит Иларион, министърът произнесе и монолог, който изглежда е подготвен предварително, а въпросите бяха само повод да се атакува Вселенската Патриаршия и Православната Църква на Украйна.

Всички много добре знаем как е създадена Православната Църква на Украйна. Това не е просто инициатива на Константинополския Патриарх Вартоломей. Това беше продиктувано от САЩ. И те дори не го крият“, каза руският министър.

След това той нападна Съединените американски щати, заявявайки, че именно САЩ са създали Православната църква на Украйна, която той определя като „схизматична“ и „незаконна“.

Ясно разбираме, че движенията на Константинопол, които се дирижират директно от Вашингтон, нямат нищо общо с идеалите на Православието“, каза Лавров в един момент от своето интервю.

Разбира се, интересно е, че Лавров открито признава участието на руското външно министерство в църковните дела, като казва, че подкрепя Руската Православна Църква и си сътрудничи чрез различни проекти, като например тези, касаещи плановете на Кремъл с чисто експанзивен нюанс, като тези в Сирия.

Факт е, че руският външен министър призна, че е направил това, за което е обвинявал другите, тоест той е замесен в църковните дела. Той също така открито призна, че Руската Православна Църква в Украйна наистина е част от Московската Патриаршия и не е „независима Църква“, така както нейните свещеници в Украйна се опитват да убедят вярващите.

Източник: orthodoxtimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal