Наводнения в Европа: 25 юли – молитвен ден в Полша

Архивна снимка.


Католическата епископска конференция на Полша обяви следващата неделя, 25 юли за ден на солидарност с жертвите на наводнения в Европа.

„През последните дни сме свидетели на много драми, причинени от бури и наводнения, както в нашата родина, така и в Германия, Белгия и Нидерландия. Много семейства загубиха домовете си, а медиите съобщават за смърт и изчезнали хора, особено в Германия. Църквата в Полша иска да подкрепи засегнатите с нашите молитви и дарения“. Това заяви в разпространена декларация архиепископа на Познан и председател на Полската епископска конференция монс. Станислав Гадецки.

От името на Католическата епископска конференция в Полша, той обяви следващата неделя, 25 юли, за ден на солидарност за засегнатите от наводненията в Европа. „Приканвам на този ден светите литургии и особено молитвите на верните да бъдат посветени на жертвите, а след литургия да бъдат събирани средствата, които Каритас Полша ще им изпрати“, заявява председателят на полските епископи.

Най-малко 189 души са загинали, а стотици остават безследно изчезнали, след като катастрофално наводнение засегна големи части от Западна Европа. Десетки хиляди не можаха да се върнат в домовете си, а мнозина все още са без достъп до електричество и питейна вода. Наводнението, причинено от безпрецедентни валежи, засегна части от Западна Германия, преди да стигне и до съседните Белгия и Нидерландия. Порои се изляха и в Полша и Унгария.

Източник: Vatican News

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal