Монасите в десет атонски монастира са ваксинирани

In other languages: UKR


Монасите в десет от двадесетте киновийни (общежителни) манастира на Света гора са ваксинирани срещу коронавирус, съобщава изданието „Вима тис Ортодоксиас“, което следи приоритетно новините от монашеската република. В повечето от тях почти всички населници са били ваксинирани, а в други седем манастира повечето от монасите са преболедували. Около петнадесет са починалите от ковид атонски иноци. Освен монасите в големите общежителни манастири и немалко килиоти (живеещи в т. нар. килии) са решили да се ваксинират. Според изданието процентът на ваксинираните обитатели на Света гора не е двадесет, както споменавали някои издания, а над четиридесет.

Почти всички работници-миряни на Света гора са си поставили ваксини. В същото време изданието отбелязва, че две трети от медицинския персонал в здравния център в Карея не е ваксиниран, като там някои от медицинските лица дори водят агитация срещу ваксините.

Основната вълна на коронавирусната инфекция достигна Света гора през септември-декември 2020 г. Тогава се разболяха немалко от монасите, включително и в българския Зографски манастир. Според „Вима тис Ортодоксиас“ два-три са големите манастири, които не са били засегнати от инфекцията, нито са се включили в процеса на ваксиниране срещу болестта. Техните имена не се назовават.

Тежко пострада и Ватопедският манастир, чийто игумен архим. Ефрем наскоро беше изписан от атинската болница „Евангелизмос“ след близо два месеца престой в интензивното отделение. При хоспитализирането му братството публикува съобщение, в което се съдържаше и упрек срещу неосигуряването с ваксини за желаещите манастири от страна на здравните власти.

За съжаление има и монаси (наистина малобройни, но активни в социалните мрежи), които вменяват религиозна вина на ваксинираните монаси и светски лица и разпространяват конспиративни теории.

Източник: dveri.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal