Митрополитът Старец на Дерки Апостол: Дотук, архиереи на руското присъствие в Украйна!

In other languages: EL EN


Автор: Митрополит Старец на Дерки Апостол

Превод: Йордан Георгиев

С отвращение четох в средствата за масова информация за антицърковните и антигръцките изявления на представители на руското присъствие в Украйна (Руска Църква в Украйна – Бел. прев.) и със свещено възмущение им отговарям:

Долу вашите ръце и уста от наследника (Вселенския Патриарх Вартоломей) на онези, които ви направиха християни!

Всичко, което сте, го дължите на това, което толкова пренебрежително наричате: Истанбул! За нас, това е един Град, който от векове стои тук и само облагодетелства всички вас, които празнувате хилядата, хилядата и тридесет и три години (1033) от вашето християнизиране без дори никъде да споменавате кой ви е покръстил и ви е дарил това, с което се хвалите, че имате.

Светлина ви дадохме, в тъмнина ни я връщате! Благодат ви дадохме, неблагодарност ни връщате! Култура ви донесохме, ругатни ни връщате!

За коя Църква говорите? За един съвремен протестантизъм, който изповядвате ли (упражнявате като служение ли – Бел. прев.)? Седнете сериозно на местата на смирението и учението, защото и ако все още на земята си мислите, че сте спечелили целия свят, то възмущението на Отците от Вселенските, Поместните и другите събори, които установиха и изтълкуваха изключителните отговорности на Константинопол, както и това на Божията справедливост дълбоко ще се намесят и тогава… „грешниците къде ще бягаме“.

По снизхождение сте неприемливи! Долу вашите ръце от Вселенския Патриарх! Научете се да се учите от онези, които са ви християнизирали, а не да си мислете, че вие преподавате (учите)!

Най-накрая, обуздайте вашата злоба, омраза и високомерие. Приятно просветление!

Източник: Ιερά Μητρόπολη Δέρκων

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal