Митрополитът на Илион Атинагор: В храмовете няма да има разделение между ваксинирани и неваксинирани, каквито ще има за другите затворени пространства в Гърция | VIDEO

In other languages: EL


Автор: Йордан Георгиев

Пресаташето на Свещения Синод на Еладската Църква, Високопреосвещеният Митрополит на Илион, Ахарнес и Петруполис г-н Атинагор говори в сутрешното предаване по OPEN TV „Ώρα Ελλάδος“, разяснявайки това, което при вчера като решение Постоянният Свещен Синод на своето първо заседание за месец юли.

Припомняме, че Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква във вчерашното си решение заяви, че само Митрополитът на Илион г-н Атинагор е оторизиран да дава интервюта по медиите, свързани с пандемията и ваксинацията, за да няма разнопосочни мнения от страната на църковниците. На срещата присъстваха и здравният министър на Гърция г-н Василис Кикилиас и проф. Сотириос Циодрас, ръководител на щаба за борба с коронавируса.

Митрополит Атинагор относно ваксинацията заяви, че към този момент не е поставен въпросът за изключване от черкуване в храмовете на тези вярващи, които не са се ваксинирали. Той обясни, че няма да има разделение между ваксинирани и неваксинирани при черкуване във храмовете, каквото ще има в другите затворени пространства.

Пространството в църквата е пространство на свободата, не е пространство, където ще разделим хората на ваксинирани и неваксинирани. Не можем да се намесваме в техния свободен избор. Някой, който е глух или сакат, не може да влезе в храма, заради различни препятствия, които са преодолими, но това е нещо противоположно. Църквата не е магазин, където ще има разделение между ваксинирани и неваксинирани“, подчерта той, заявявайки, че мерките, които се прилагат към този момент в храмовете, ще продължат да се прилагат – самотестове за клириците преди всяко богослужение, ограничен брой вярващи и задължително носене на маски.

Една от инициативите на Църквата, обсъждани вчера на заседанието, е „да изпрати до Циодрас и Кикилиас поредица от въпроси, свързани с тези изразени съмнения и страхове, за да бъдат дадени кратки, разбираеми и научно обосновани отговори, които да бъдат отпечатани и раздадени на всички енории на Еладската Църква“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal