Митрополитът на Белгия Атинагор присъства на молебен по случай националния празник на Кралство Белгия | СНИМКИ

In other languages: NL – EL – EN – FR


Превод: Йордан Георгиев

В сряда на 21 юли 2021 г., Високопреосвещеният Митрополит на Белгия г-н Атинагор участва в молебен „Te Deum laudamus – Хвалим, Тебе Боже“ в Катедралния Римокатолически Храм на Свети Архангел Михаил и на Света Гудула в Брюксел по случай националния празник на Белгия. Техни Величества Кралят и Кралицата на Белгия, Нейно Височество принцеса Елизабет, херцогиня на Брабант, техни Височества принц Габриел, принц Емануел и принцеса Елеонора по традиция присъстваха на Te Deum за националния празник.

Традиционният Te Deum беше отслужен при спазване на всички необходими мерки за сигурност вътре и без публика отвън. Присъстваха кралското семейство, председателите на Парламента и Сената, министър-председателят, няколко министри и представители на съдебната власт, доайенът (деканът) на дипломатическия корпус и някои видни личности от страната. Всички бяха със защитна маска срещу коронавирус.

Te Deum беше възглавено от Преосвещения Епископ г-н Жан Кокеролс, Викарен Епископ на боледуващия Кардинал г-н Йозеф Де Кесел. Сред присъстващите бяха и висши представители на другите признати църкви и вероизповедания. Високопреосвещеният Митрополит на Белгия г-н Атинагор присъства като официален представител на Православната Църква в Белгия.

Тази година Te Deum беше отслужен във връзка с катастрофалните наводнения, които засегнаха изключително тежко Белгия, но и за всички жертви на пандемията от коронавирус.

Следобед на Митрополит Атинагор бе позволено да заеме място на официалната трибуна пред Кралския дворец заедно с членовете на кралското семейство и на правителството по време на военния парад.

Бог да дарува на Техни Величества Краля и Кралицата, кралското семейство, представителите на правителствата и хората всякаква благодат, благоденствие и здраве за много години напред!

Снимки: © Пресслужба – Викариат Брюксел

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Βελγίου, Ἐξαρχία Κάτω Χωρῶν καὶ Λουξεμβούργου | Archevêché de Belgique, Exarchat des Pays-Bas et de Luxembourg | Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal