Мило Джуканович: Сръбската Църква е фашистка. Тя се превърна в политически играч в Черна гора. Отговорна е за геноцида в Сребреница | VIDEO

Вучич се опитва да представи като легитимна цел „защитата на интересите на сръбския народ в Черна гора“

In other languages: SRB


Ако проследим внимателно поведението на Сърбия в региона, ще стигнем до заключението, че тя има деструктивна роля. Сърбия се върна към политиките си от началото на 90-те години. Белград провежда политика, която трябва да защитава интересите на всички сърби, където и да живеят те в региона. Тази грешка направи Слободан Милошевич през 90-те години на миналия век. Всички знаем какво се случи в Босна и Херцеговина.

Това каза черногорският президент Мило Джуканович по време на форума „Западните Балкани: Ключова част за европейската сигурност“. Конференцията се проведе в Братислава и бе организирана от GLOBSEC, предаде БГНЕС.

Според Джуканович, сръбският президент Александър Вучич се опитва да представи като легитимна цел „защитата на интересите на сръбския народ в Черна гора“. „Няма как намесата във вътрешните работи на една страна да се представя като легитимна цел. Съжалявам, че Сърбия повтаря грешките си и се страхувам, че това представлява реална потенциална опасност за създаване на нестабилност в региона. Сърбия води тази политика с подкрепата и разчитайки на Москва“, каза още Джуканович и подчерта: „Много хора смятат, че Сърбия е загубила Косово, защото Русия по онова време е била слаба, което означава, че сега е настъпило времето Косово да бъде върнато обратно.“

„В момента сме свидетели на една сериозна деформация. Сръбската православна църква се превърна в политически играч в Черна гора. Те са носители на ретроградна идеология. Тук виждам, за съжаление, нещо подобно на клерикалния национализъм, бих казал дори клерикален фашизъм“, поясни още черногорският държавен глава. „Моите спомени от 90-те години са много пресни, когато Сръбската църква изпревари войската. Църквата бе отпред, а след нея войската и накрая поеха отговорност и за геноцида в Сребреница. Църквата е опасно оръдие в ръцете на ретроградния национализъм. Ние трябва да бъдем много предпазливи и да поемем политическа отговорност, ако искаме да отстраним тези деструктивни сили, които представляват опасност за мира и стабилността на Западните Балкани. Ние много добре знаем до каква степен Сръбската църква работи за руските национални интереси. Всички те са част от големия пъзел, който руши европейската система, както и ценностите на обществото“, предупреди Джуканович.

Източник: fakti.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal