Начало » Други изповедания и религии » Инославни изповедания » Протестантски постхристиянски общества » Методистката Църква на Великобритания благослови гей браковете. Преподобната Соня Хикс: Днес е исторически ден за Църквата

Методистката Църква на Великобритания благослови гей браковете. Преподобната Соня Хикс: Днес е исторически ден за Църквата

Преподобната Соня Хикс, председател на Конференцията на Методистката Църква на Великобритания.


Автор: Александър Иванов

Методистката Църква на Великобритания одобри еднополовите бракове и благослови съжителстващите двойки. Това съобщава christianpost.com.

По време на Конференцията на Методистката Църква на Великобритания в Бирмингам (органът, който съгласува политиката на МЦнаВ), на пасторите им бе разрешено да венчават еднополови лица в храмовете на Методистката Църква на Великобритания.

Важно е да се отбележи, че се запазва правото на свещениците да отказват да извършват гей венчавки, ако самите те не желаят. Но това ще бъдат изключения и няма да се допуска масово отказване.

256 участници в Конференцията гласуваха ЗА, а 45 – ПРОТИВ.

Преподобната Соня Хикс, председател на Конференцията, заяви, че дебатът е бил проведен с благодат и взаимно уважение.

Докато вървим напред заедно след този исторически ден за нашата Църква, нека да продължаваме да бъдем заедно в молитва и да се подкрепяме взаимно, зачитайки нашите различия. Църквата има важно призвание да посочи присъствието на Божията воля в такива взаимоотношения“ – каза още Хикс.

Цитиран от BBC, Преподобният Сам Макбратни, пастор от МЦнаВ, заяви, че това е „важна стъпка по пътя към справедливостта“ след много години на „болезнени разговори“. „Някои от нас се молят вече десетилетия да дойде този ден, и едва ли могат да повярват, че той вече е тук. Толкова сме благодарни на нашите колеги методисти, че предприеха тази смела стъпка, за да признаят и потвърдят стойността на гей връзките

Тази есен се очакват и първите желаещи да се посветят на брака.

Същевременно, във Великобритания еднополовите бракове остават неразрешени в Англиканската и Римокатолическата Църкви.

„Чувстваме се приети“

Бен Райли и Джейсън Макмеън са заедно от 12 години, но изчакаха със своя брак докато най-напред първо не се венчаят в църква.

Бен каза, че днешното решение „означава толкова много“ и че сега те се надяват да сключат брак в местната методистка църква в Престън.

Джейсън, който се обучава за методистки пастор, определи деня като „много емоционален“. „Да ви кажат от Църквата, че сте достойни, че ви приемат и че можете да се омъжите пред очите на Бога в църква – това означава много. Наистина църквата ми помогна да се чувствам като у дома си, в нейната прегръдка.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal