Мелитинският Епископ Максим е избран за Викарий на Архиепископа на Тиатира и Великобритания Никита

In other languages: EL


Автор: Йордан Георгиев

Днес на 20 юли 2021 във Фанар се събра Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия на редовно заседание за месец юли, под председателството на Всесветейшия Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Според информацията на romfea.gr Архиепископът на Тиатира и Великобритания г-н Никита е отправил молба до Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей за премстването на Мелитинския Епископ Максим от Южна Франция във Великобритания.

Молбата на Архиепископ Никита е била удовлетворена и от днес Епископ Максим е преместен в Свещената Архиепископия на Тиатира и Великобритания.

Биография вкратце

Преосвещеният Мелитински Епископ Максим (Пафилис) е роден през 1978 г. в свещеническо семейство от град Кардица. След отбиване на военната си служба следва история, богословие и международни отношения.

Епископ Максим завършва с отличен Американския колеж Deree, където получава диплома по история. След това следва в Богословския факултет на Йезуитския университет Игнасио Лойола в Ню Орлеанс, САЩ. В същото време той служи като свещеник и учи задочно в Универститета в Страсбург, където завършва специалност международни отношения и комуникации, а след това и магистратура по междурелигиозна дипломация с тема на дипломната си работа: „Дипломация и международни отношения в търсене на единството“.

Също така, той получава редица дипломи от Висшата църковна академия в Атина, от старата Висша църковна школа в Солун, от Института по инфроматика ICDL и от Института за английски език към Университета в Мичиган, САЩ.

Ръкоположен е за дякон и презвитер през 2003 г. Служи като ефимерий и свещенопроповедник в Гърция, Франция и Америка. Дълги години е бил свещенопроповедник в Свещената Митрополия на Тесалиотида и Фанариоферсалон.

Служил е в Свещената Митрополия на Атланта като предстоятел в Свещения Храм на Свети Марко във Флорида и в Катедралния Храм Света Троица в Ню Орлеанс, щата Луизиана.

За период от 10 години е бил секретар на Свещения Синод на Еладската Църква, а от 2016 до 2018 г. е служил като Главен архиерейски наместник и секретар на Свещената Митрополия на Галия, а след това и като Протосингел в същата Митрополия.

Участвал е в много чуждестранни църковни мисии и представителства, бил е преводач в междуправославни срещи, а през 2016 г. е участвал като специален научен съветник в Светия и Велик Събор на Православната Църква в Крит. Той е член на Международната мрежа на междурелигиозната организация KAICIID.

Той е член на Комитета по биоетика и Подкомитета за изкуствен интелект към Съвета на европейските църкви (CEC).

На 9 октомври 2018 г. е избран единодушно за Епископ на Мелитини от Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия и е ръкоположен на 10 ноември същата година в Митрополитския Храм на Свети Стефан в Париж от Високопреосвещените Митрополити на Галия г-н Емануел, на Испания г-н Поликарп, на Адрианопол г-н Амфилохий, на Швейцария г-н Максим и Ригийския Епископ г-н Ириней.

На 20 юли 2021 г., по молба на Високопреосвещения Архиепископ на Тиатира и Великобритания г-н Никита, Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия одобри преместването му в Свещената Архиепископия на Тиатира и Великобритания.

Източник: romfea.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal