Начало » Новини » Светът » Лутеранската Църква на Швеция ще отправи публични извинения за историческата си роля в репресията срещу местните саами

Лутеранската Църква на Швеция ще отправи публични извинения за историческата си роля в репресията срещу местните саами


Автор: Александър Иванов

По-късно през тази година Лутеранската Църква на Швеция ще отправи своите публични извинения за историческата си роля в „легитимната“ репресия, упражнявана срещу местните саами. Църквата е декларирала осем ангажимента за продължаващо помирение с хората саами, предава oikoumene.org.

Миналата седмица религиозните лидери обявиха, че публично ще бъдат отправени извинения на два пъти.

Лутеранската Църква ще се извини на саамската общност в страната за вековете на тормоз и злорадство.

През 2019 Църквата заяви, че извиненията ще бъдат първата стъпка към помирението между нея и саамите.

За саамите (според Wikipedia)

Саамите са коренно население на северната част на Скандинавския полуостров, известна още като Лапландия. Те наброяват от 75 000 до 100 000 души. Саапми, областта, обитавана от тази общност, включва територии на Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. Традиционно саамите се прехранват с лов, риболов и животновъдство, и по-специално отглеждане на северни елени. Описани са 10 различни езика саами, разделени на западни и източни групи. Саамските езици спадат към угрофинската езикова група на уралското семейство. Повечето от днешните саами говорят северносаамският език. Векове наред езиците саами са били подложени на асимилация от страна на доминиращите групи в северните общества. Сега обаче ситуацията се променя и саамите имат все повече езикови права, включително и да изучават майчиния си език в училище, да го използват пред местните власти в някои общини както и да го използват в регионални медии. Например езиците саами имат офицален статут в четири финландски общини, Енонтекьо, Соданкюля, Утсьоки и Инари, като в последната и трите местни варианта на саами – северни саамскии, инари-саамски и сколт-саамски – са официални за администрацията на общината.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal