Личните вещи на Свети Лука Симферополски и Кримски Чудотворец бяха продадени на търг за един милион долара


Архивът на светителя Лука Кримски (Войно-Ясенецки), първоначално оценен на два милиона рубли, беше продаден на 7 юли на търг в Москва за общо осемдесет милиона рубли, съобщи за РИА „Новости“ експертът от аукционната къща „Дванадесетият стол“ Иван Ефимов.

Търгът е продължил три часа и половина. Целият архив на св. Лука – повече от осемдесет предмета – беше продаден за общо един милион долара, с комисионната, повече от осемдесет милиона рубли. Най-скъпият предмет се е оказал ръкописът на светеца „Наброски към теолого-политическо съчинение“ от 1943 г. за подкрепата, която Църквата оказва на държавата в борбата с фашизма. То е продадено за 10.4 милиона рубли, а началната цена е била четиридесет хиляди рубли. Богословският трактат „За злото и страданието“ е откупен за повече от седем милиона рубли.

Още преди началото на търга организаторите от аукционната къща отбелязаха, че ръкописите на известния хирут и духовник са най-ценните експонати. Сред тях е речта му при откриването на училището по медицина в Ташкент, очерци от военните години, спомени след войната. Един от най-ценните артефакти е ръкописът „За злото и страданията“, писан в изгнание.

На търга са продадени снимки от личния архив на светеца, бронзовата му мастилница и други лични вещи на хирурга-епископ. Най-висока цена от личните вещи на св. Лука е била платена за неговия омофор.

Източник: dveri.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal