Команският Епископ Михаил подписа споразумение с украинските власти за Храма на Свети Андрей в Киев – Ставропигия на Вселенската Патриаршия

In other languages: EL – UAEN


Превод: Йордан Георгиев

Ставропигията на Вселенската Патриаршия в Украйна, представлява от Команския Епископ Михаил – Екзарх на Вселенската Патриаршия в Украйна, подписа споразумение с министерството на културата и информационната политика на Украйна за използването на историческия Храм на Свети Апостол Андрей Първозвани в Киев и извършването редовни богослужения от нейна страна. Историческият храм от XVIII век е паметник на културата и е част от архитектурното наследство на страната.

Това се посочва на Facebook страницата на Ставропигията.

Изказваме искрената си благодарност на всички, участващи в това историческо събитие. Радваме се да поздравим вярващите тази неделя на Божествената Литургия“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че сградата остава държавна собственост на Украйна. Андреевската църква е част от съоръженията на Националния резерват „София Киевска“, като неговото структурно звено, образувано като музея – продължава своята работа в пълен размер.

Ще припомним, че на 09 януари 2019 г. Светият Синод на Вселенската Патриаршия назначи Архимандрит (от 8 ноември 2020 г., Епископ Комански) Михаил (Анищенко) за ръководител на Ставропегията в Киев.

На 13 декември 2020 г. в Храма на Свети Андрей беше отслужена Тържествена Божествена Литургия по повод откриването на храма.

В началото на юли 2021 г. Ставропигията беше посетена от гости от Света Гора, Атон и Турция.

Източник: df.news

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal