Ключовете от Света София бяха предадени на Ердоган!

In other languages: GREN


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера присъства на събрание, на което, по време на театрален спектакъл, актьор в ролята на Мохамед Завоевателя нарече турския президент „младият мъж, който издигна „Света София“ и я направи отново джамия“. Когато Ердоган излезе на сцената, актьорът предаде ключовете на „Света София“ на турския президент. „Мохамед Завоевателя“ го нарече още „достоен наследник на завоевателите“.

Измина една година, откакто Ердоган обяви, че „Света София“ ще бъде отворена за мюсюлманско поклонение, след като Държавният съвет анулира статута ѝ на музей. Турският президент подписа указ за превръщането на „Света София“ в джамия за мюсюлманско поклонение.

„Решено е „Света София“ да бъде поставена под надзора на Дианет (Турската дирекция по религиозни въпроси) и да бъде отворена за молитва“, публикува турският президент в Twitter на 10 юли 2020 г.

Преди това Турският държавен съвет отмени решението от 1934 г., с което действащото тогава турско правителство превръща „Света София“ в Константинопол в музей. През 1934 г. Турският държавен съвет и Върховният административен съд на Турция по онова време, обявяват, че е анулиран правителствения указ, който превръща „Света София“ в джамия.

Миналата година Държавният съвет на Турция постанови решение, че това е незаконно и така проправи пътя за превръщането на паметника в джамия, въпреки многобройните международни предупреждения и протести срещу подобно действие. Държавният съвет прие искане, подадено от различни асоциации, и отмени решението на правителството от 1934 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи преобразуването на храм „Света София“ в джамия, който е със статут на музей и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. След „Света София“ правителството на Ердоган превърна в джамия още един обект от световното културно наследство – Църквата Хора (църквата „Иисус Христос Спасител“ в квартал Хора) в Константинопол. Църквата Хора за първи път е превърната в джамия от османците, става музей през 1958 г., но миналата година Турският върховен съд постанови тя отново да бъде преобразувана в джамия, което все още не е приложено.

Източник: pravoslavie.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal