Киев: Полиархиерейска Божествена Литургия по повод 1033-годишнината от християнизацията на Рус-Украйна | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: UA – EN – EL


Автор: Александър Иванов

На 28 юли 2021 се чества 1033-годишнината от християнизацията на Рус-Украйна, но също и паметта на Светия Равноапостолен княз Володимир Велики.

По този повод Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний отслужи Божествена Литургия в Златовърхия Катедрален Храм на Свети Архангел Михаил в Киев. Това съобщава pomisna.info.

С Предстоятеля съслужиха представители на Вселенския Патриарх, Александрийския Патриарх, Кипърския Архиепископ, а също архиереи и клирици от Православната Църква на Украйна.

Вярващи от различни части на Украйна дойдоха, за да почетат празника.

По време на богослужението беше прочетена и молитва за прекратяване на опустошителната ковид пандемия, а след това – посланието на Митрополит Епифаний за празника.

В края на Литургията, от името на Вселенския Патриарх Вартоломей, Митрополитът Старец на Халкидона Емануил прочете поздравително слово.

Последваха поздравителни слова от Александрийския Патриарх Теодор II чрез Вавилонския Епископ Теодор, както и от Кипърския Архиепископ Хрисостом II чрез Киринийския Митрополит Хрисостом.

Негово Блаженство Митрополит Епифаний поздрави гостите на празника и изрази надежда, че в най-скоро време лично ще приветства предстоятелите на поместните църкви в Златовърхия Катедрален Храм. Киевският Митрополит подчерта, че с нетърпение очаква пристигането на Вселенския Патриарх през месец август.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal