Киевският Митрополит Епифаний поздрави йерархията, клира и вярващите от Православната Църква на Украйна по повод 1033-годишнината от християнизацията на Рус-Украйна

In other languages: UA


Автор: Александър Иванов

Киевският Митрополит Епифаний поздрави йерархията, клира и вярващите от Православната Църква на Украйна по повод 1033-годишнината от християнизацията на Рус-Украйна, която се отбелязва на 28 юли 2021.

Сърдечно поздравявам всички вас и целия украински народ за 1033-годишнината от покръстването на Рус-Украйна, която отбелязваме днес. Ние я отбелязваме не само в чест на важното, но отдавна отминало събитие. Покръстването на Рус-Украйна по време на управлението на княз Володимир Велики, чийто ден за възпоменание също празнуваме днес, както всяко Тайнство, има надисторическо измерение, свързващо земното с небесното и временното с вечността.

Светлината на проповядването на Евангелието се разпространи от Киев в цяла Русия. От Киевската Църква са родени местните църкви на съседните ни народи на север и на изток.

Днес се почитат 1033 години от времето на покръстването на Рус-Украйна, от времето на обновление и духовно раждане на древната украинска държава. Същевременно (тази година) ще празнуваме и 30 години от възстановяването на нашата независимост, раждането на съвременна Украйна. Следователно поуката от миналото, която трябва да приемем за настоящето, е, че успехът на човека, хората и държавата е реален, силен и плодотворен само когато основата не е временна, а вечна; не плътска, а духовна; не само човешка, но божествена.

Ако изграждаме Украйна като вземаме за пример истината на Господния закон, като наистина се чувстваме отговорни спрямо Бога, както е посочено в първите думи на украинската конституция, ако всеки се отнася към другите, семейството и целия украински народ според заповедта „Обичай ближния си като себе си“ (Марко 12:31) – тогава ще имаме благополучие. Ако раздорът и враждата, завистта и егоизмът, похотта и страстта надделеят в нас – тогава каузата за реформи и държавно изграждане няма да успее. Защото тогава нашият дом няма да бъде построен върху камъка на истината, неизменния Божи закон, а върху пясъка на човешката мъдрост и променящите се стремежи и настроения.

Сърдечно поздравявайки всички вас, архиереи, отци, братя и сестри, и всички сънародници, призовавам цялата пълнота на Православната църква на Украйна да продължи да работи усърдно за установяване на украинската държавност върху евангелските принципи, основани на Божия закон. И ако работим в този дух, ако жертвено се грижим за нашата Майка Украйна, ще успеем, ще спечелим необявената, но реална война с агресора, ще преодолеем предизвикателствата на пандемията, ще изградим състоянието, за което сме мечтали и за което нашите предци са положили живота си.“ – пише Негово Блаженство Киевският Митрополит Епифаний.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal