Как църквите в Нигерия помагат на жените, подложени на насилие и преследване от ислямисти

Благословия и нейният син в Кадуна, Нигерия, февруари 2017. Снимка: Бранди Фризен Торп/WCC


Превод: Александър Иванов

Тъй като децата и жените в Нигерия стават обект на нарастваща несигурност и насилие, църквите се мобилизират, за да предлагат подкрепа на жертвите, като същевременно усилват гласа си срещу предизвикателството, казват лидерите християнки в западноафриканската държава.

В центъра на насилието е Боко Харам, нигерийската ислямистка радикална групировка, която стана известна с отвличането на момичета и жени. Един от международно известните случаи беше отвличането на 279 момичета – на възраст 16-18 години – от правителственото държавното средно училище в град Чибок, щата Борно през 2014.

Според преподобния д-р Бенебо Фубара-Мануел, председател на Християнския съвет на Нигерия, Правителството не е успяло да спре Боко Харам, която сега разпространява насилието си в южните части на страната.

Трудно е да се разбере защо те отвличат момичета и жени, освен очевидното им желание да ги принудят да приемат ислямска религия. Много от тези момичета са изнасилвани, оплождани или принуждавани да сключват брак с риск за живота си“ – казва Фубара-Мануел, който е и вицепрезидент на Сдружението на християнските съвети и църкви в Западна Африка.

От 2016 Съветът изпълнява проект в партньорство с Детския фонд на ООН (UNICEF), който се фокусира върху борбата срещу насилието над момичета и жени.

Фубара-Мануел вярва, че църквите имат важна роля в информирането на общностите по въпросите за насилието над момичета и жени.

Църквите трябва да създават среда, която да позволява на децата да говорят свободно по темата и църквите трябва да се отнесат сериозно към въпроса“ – обяснява лидерът, казвайки, че „църквите, в сътрудничество с правителствени агенции и организации с нестопанска цел, могат да настояват за политики, които да помагат за справяне с насилието“.

Същевременно църквите могат да се превърнат в центрове за рехабилитация или да осигурят такива центрове за жените и момичетата, които се нуждаят от терапия или други форми на помощ.

Според преподобната д-р Рейчъл Латежу, изпълнителен директор на Женския мисионерски съюз на Нигерийската баптистка конвенция, въздействието на несигурността и насилието върху жените и децата е сериозно. Тя казва, че много от тях живеят в страх, докато хиляди други са без дом и страдат от недохранване. Други са травмирани, страдащи от ниско самочувствие, а много други, които са се грижили за семействата си, вече са убити.

Напоследък църквата не мълчи за случаите на насилие и несигурност в страната. Те (църквите) не изоставят жените и децата, които са подложени на насилие и несигурност в страната“ – смята тя.

Съюзът предлага физическа, финансова, емоционална, духовна и материална подкрепа, вкл. храна и облекло на жените. Църквите също така организират посещения, с които насърчават и оказват пастирска подкрепа на жертвите.

Латежу смята, че е спешно необходимо да се прекратят всякакви по-нататъшни прояви на насилие и несигурност в Нигерия, и да се възстанови сигурността и спокойствието в страната.

За постигането на това всички ръце трябва да са на палубата. Всеки има своята роля и тя започва от отделния конкретен човек до ниво Правителство“ – казва тя.

Източник: oikoumene.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal