Икона на Господ Иисус Христос „Пантократор“ е поредната реставрирана ценност на музея „Старинен Несебър“


Икона на Христос Пантократор от края на XVII – началото на XVIII век, представляваща част от богатия иконен фонд на Музей „Старинен Несебър”, е поредната реставрирана ценност, която се завърна в Несебър. Тя се показва за пръв път пред публика и вече е експонирана в църквата „Св. Йоан Кръстител”.

Необходимостта от реставрация бе наложена заради нарушения на много места живописен слой. Именно поради това тя остава непубликувана и не е включена в книгата на Жана Чимбулева и акад. Васил Гюзелев „Икони от Несебър”. Сега, благодарение на умелата намеса на екипа на реставратора Петър Катеринов, иконата отново грейна с пълния си блясък.

Според изкуствоведа д-р Иван Ванев тази икона в началото на ХХ век е стояла в иконостаса на църквата „Св. Спас” над олтарните двери, където е поставена при реконструкция му. Вероятно е била поръчана за друга, неизвестна засега църква и пренесена по-късно в „Св. Спас”. През 20-те години на ХХ век Вадим Лазаркевич заснема иконата на Христос Пантократор. На черно-бялата фотография се вижда, че в долната част й е имало ктиторски надпис, който не е оцелял до наши дни.

Възстановяването и експонирането на ценността е част от традицията на Музей „Старинен Несебър” да работи за съхранение и популяризиране на историческите богатства на града. През последните две години са реставрирани три икони, като към тях предстои да бъде добавена още една.

Източник: nessebarinfo.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal