ИЗВЪНРЕДНО: Удави се Архимандрит Серафим Зафирис, проповедник на Митрополията на Фтиотида, Гърция

In other languages: EL


Автор: Йордан Георгиев

Днес малко преди 13:00 ч. в района на курортното селище Агия Марина (Света Марина) край Стилида се е удавил проповедникът на Свещената Митрополия на Фтиотида, Архимандрит Серафим Зафирис.

Той е един от най-известните клирици на Църквата на Фтиотида със забележително дело в служението и проповядването на Божието Слово.

Архимандритът е бил намерен от минувач, който веднага е уведомил бърза помощ. Спасителите са пристигнали на място, положили са всички усилия да върнат към живот свещеника, но вече е било твърде късно.

Архимандрит Серафим е транспортиран с линейка до здравния център в Стилида, за да се удостовери неговата смърт. Започнало е разследване, за да се установи точната причина за настъпилата смърт след удавяне.

От Свещената Митрополия излязоха с комюнике само два часа след неговата смърт, за да уведомят вярващия народ в Епархията и цяла Гърция.

Свещената Митрополия на Фтиотида с дълбока скръб съобщава за внезапното успение на редовния проповедник на Митрополията Архимандрит Серафим Зафирис.

Днес на 16 юли 2021, блаженопочившият отец Серафим се престави в Господа на 61-годишна възраст.

Той е роден във Волос на 27 ноември 1959 г. в семейството на благочестивите му родители Трифон и София. Още от много малък е искал да служи на Светата Църква. Той завършва Богословския факултет на Атинския университет. Още от ранна детска възраст общува с духовните старци от богословското братство „О Сотир“, където е извършвал и своята мисионерска дейност с пламенна ревност и любов.

През 1998 г. е постриган за монах в Монастира Агатон, а след това и ръкоположен за дякон и презвитер от блаженопочившия Митрополит на Фтиотида Николай, който го награждава и с офикия „Архимандрит“.

Той е назначен за редовен проповедник на Свещената Митрополия на Фтиотида и с дара на Божието Слово, с което Бог го е дарил е пътувал и обикалял из цялата Епархия от село в село, от град в град за да проповядва Христовата любов и спасение на хората.

Митрополитът на Фтиотида г-н Симеон веднага след като поема своите задължения в Митрополията като нов митрополит, му възлага и задълженията да бъде директор на Службата за координиране на Божията проповед и справянето с ересите на Свещената Митрополия.

Той служеше с много любов при затворените наши братя в затвора в Домокос, както и при болящите наши братя в Главната болница на Ламия…

Нека бъде вечна паметта му“, се казва в комюникето на Митрополията.

Източник: Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal