ИЗВЪНРЕДНО: Граждани искат ревизия на финансите в БПЦ и оставката на някои български митрополити. Недоволството се пренесе и в социалните мрежи | VIDEO

От Пловдивска Митрополия тряснаха вратата на храма пред въпросите на вярващите дали техният митрополит има право да агитира за политическа партия.


Автор: Doxologia Infonews

Активисти от протестите с искания за оставка на Правителството „Борисов 3“, на главния прокурор Иван Гешев, и с искания за отстраняване на модела „Борисов“, които вчера пред Президенството протестираха и срещу Свещения Синод на Българската Патриаршия с искания за оставка на Българския Патриарх Неофит и българските митрополити, свикване на Надюрисдикционен събор, избор на нов патриарх, реформа и деполитизация на БПЦ, са създали група във Facebook – ТЪРГОВЦИТЕ – ВЪН ОТ ХРАМА!“.

В групата гражданите продължават да изразяват своето крайно възмущение и отвращение от митрополитите, за които стана ясно, че са зависими от Бойко Борисов и неговата политическа партия „ГЕРБ“, и които си позволиха да агитират вярващите да гласуват за въпросната партия.

В една от публикациите в групата, гражданин пише:

Искаме одит и ревизия на всички парични средства и потоци в българските епархии. При такова недоверие в обществото спрямо митрополитите предвид тяхното лично обогатяване, е крайно наложително да се извърши проверка от КП КОНПИ или от специално назначени синдици от АДФИ и КФН. А в морален и верови аспект задължително е някои митрополити да се оттеглят на покаяние и молитва на Света Гора – Атон и да приемат велика схима поради множество грехове и престъпления – финансови, административни, сексуални, спрямо национална сигурност и други.

Същевременно днес Пловдивска Митрополия е била посетена от отвратените граждани. Те са засекли един от енорийските свещеници в Митрополитския Храм Света Марина – отец Петър Куртенков.

Както гражданите го запитаха: „Правилно ли е митрополитът да рекламира една политическа партия?

Свещеникът обаче им обърна гръб, трясна им портите на храма и не прояви нужното пастирско и човешко уважение към хората.

Само да отбележим, че този свещеник – Петър Куртенков – бе наскоро ръкоположен от Знеполския Епископ Арсений. Щом един свещеник още в началото на своето свещеническо служение показва такова арогантно отношение към вярващите граждани, това означава, че този човек не може да бъде клирик. Силно впечатление прави излъчването и погледът на свещеника…

Припомняме, че Митрополитите Старозагорски КиприанПловдивски Николай и Ловчански Гавриил, а също и свещеници, агитират вярващите да гласуват за Борисов и партията му, което е грубо погазване на Свещените Канони, Устава и законите на страната.

НА СНИМКАТА: Свещеник Петър Куртенков от Пловдивска Митрополия.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal