Здравният министър на Гърция: Ваксинирането е патриотичен дълг. Във вторник заедно със Сотирис Циодрас ще посетим Свещения Синод за ваксинирането | VIDEO

In other languages: GR


Автор: Йордан Георгиев

Всички обичаме нашата страна и искаме да подкрепим икономиката ни за това трябва всички да се ваксинираме“, заяви здравният министър на Гърция г-н Василис Кикилиас в сутрешния блок на държавната телевизия на Гърция ЕРТ.

Той подчерта, че „ваксинирането е патриотичен дълг за всички гърци“. Г-н Кикилиас изрази убеждението, че ако всички се ваксинират ще се създаде една стена на имунитета до септември като по този начин ще се защити обществото от четвъртата вълна на пандемията. Той заяви, че „трябва да има здравни правила, за да спечелим нашата свобода“.

Г-н Кикилиас заяви, че целта на гръцкото правителство е до края на месец август над 70% от населението да бъде с имунитет срещу коронавируса и че тази цел е абсолютно постижима, ако бъдат и добавени тези, които са изградили естествен имунитет срещу него след като са преболедували.

Г-н Кикилиас заяви, че вече за трети пореден ден лицата, които са си запазили час за ваксинация са се увеличили до около 40 000 души дневно. Преди летния сезон в Гърция се ваксинираха около 100 000 души дневно, но те спаднаха заради почивките и топлото време.

Иска ми се всички да ги хвана за ръка и да ги заведа в интензивните ковид отделения за да разберат сериозността на положението така че след това да отидат да се ваксинират“, добави министърът.

Той заяви, че огромната част от народните представители са се ваксинирали срещу вируса, както и че немалка част от тях публично призовават хората да се ваксинират.

За задължителната ваксинация той заяви, че към момента се проучва този вариант на първо време за най-уязвимите групи, възрастните хора, както и служителите в публичния сектор, които имат контакт с хората.

Той заяви, че в Гърция има осигурени толкова много ваксини, че са предвидени и такива за следващата година, при евентуално ваксиниране с трета доза, която да бъде по-ефективна срещу определени мутации на вируса. И третата доза ще бъде абсолютно безплатна за всички гръцки граждани.

Ще посетим Свещения Синод на Еладската Църква

Освен с другите въпроси, свързани с идеята за задължителна ваксинация в Гърция, икономическите и финансовите въпроси, етапа на ваксинация и пр., той заяви, че заедно с председателя на гръцкия щаб за борба с коронавируса г-н Сотирис Циодрас ще посетят Свещения Синод на Еладската Църква за да получат още по-активна и по-силна подкрепа и съдействие от страна на Църквата в Гърция.

Във вторник заедно със Сотирис Циодрас ще отидем в Свещения Синод (на Еладската Църква) за да говорим с всички Архиереи. Искам да припомня, че двама от тях изгубиха живота си заради коронавируса. Искаме Синодът да отправи своето послание до всички клирици, служители и вярващи, вкл. и към тези, които отричат ваксината дали защото се страхуват, или имат някаква друга причина, за да могат всички да се ваксинират“.

Припомняме, че Църквата в Гърция още от самото начало на пандемията застана плътно до гръцката държава в борбата ѝ срещу коронавируса. Сега от държавата искат Църквата да продължи своята подкрепа и да изиграе решаваща роля в насърчаване на ваксинирането на цялото население в страната.

Църквата в Гърция е с изключително висок рейтинг на доверие и има силно влияние в гръцкото общество.

По наша информация, във вторник срещата ще бъде с положителен резултат и държавата ще получи мощна подкрепа на Църквата и в кампанията по ваксиниране.

Не се изключват варианти дори самата Църква да създаде собствена кампания по ваксиниране или да се включи към създадената от държавата.

Вече няколко митрополити публично изказаха своето мнение и убеждение, че ваксинирането в Гърция трябва да стане абсолютно задължително, вкл. и за свещениците, които ще бъдат положителен пример за вярващия христолюбив народ в страната.

Важно е да се припомни, че и Атинският Архиепископ Йероним също се включи в кампанията по ваксиниране чрез различни послания, вкл. и по време на своите проповеди.

Гръцката държава и Църквата в Гърция станаха за пример в целия свят за симфонията между тях, общата им грижа и любов към живота и здравето на хората в страната както по време на пандемията, така и сега по време на ваксинационната кампания.

Обратният пример в България

Българската държава и Църква в България постъпиха по точно обратния начин, изоставяйки хората на произвола. Българската Православна Църква издигна в култ храма, в който „заключи“ Бога по време на пандемията, създавайки образ на Бойко Борисов като „спасител“ на Църквата и Православието в България, тъй като не се бил поддал на външните тъмни сили, които искали храмовете да бъдат затворени.

Напротив, и Бойко Борисов и Българската Православна Църква се поддадоха на поднебесните сили и на личния си материален интерес, пренебрегвайки живота и здравето на хората в страната.

Един митрополит почина от коронавирус, както и десетки свещеници и хиляди вярващи християни изгубиха битката с него.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal