Застреляха президента на Хаити. Папа Франциск: Осъждам този акт. Епископите на Хаити: Недопустимо убийство, нужен е диалог


„Жестоко убийство“. С тези думи папата осъжда убийството на президента Жовенел Моиз, извършено в неговата резиденция близо до Порт-о -Пренс, през нощта между 6 и 7 юли. В телеграмата, подписана от държавния ватикански секретар Пиетро Паролин и изпратена до апостолическия нунций в Хаити Франсиско Ескаланте Молина, Франциск „осъжда всички форми на насилие като средство за разрешаване на кризи и конфликти“.

От римската клиника „Джемели“ където е хоспитализиран, след операцията на дивертикуларна стеноза, папата изказва своите съболезнования „на народа на Хаити и на съпругата на президента, тежко ранена, чийто живот препоръчва на Бог“. „Молейки се на Милосърдния Отец за покой на душата на починалия“, Светият Отец също изразява своята тъга и осъжда „всички форми на насилие като средство за разрешаване на кризи и конфликти“. Телеграмата завършва с пожеланието, отправено към „скъпия народ на Хаити“, за „бъдеще на братска хармония, солидарност и просперитет“.

„Недопустимо и скандално убийство“: така епископската конференция на Хаити (Ceh) определя убийството на президента Жовенел Моиз, прострелян през нощта между 6 и 7 юли. При нападението, съпругата на държавния глава Мартин Моиз бе тежко ранена. До момента са арестувани двама души, определени от полицията като „наемници“, докато други четирима мъже, замесени в убийството, са убити.

В изявление, епископите заявяват, че са „шокирани“ от инцидента, който остро осъждат и изразяват близост и молитва към семействата и приятелите на жертвите. „Това тъжно събитие – се чете в изявлението – бележи драматичен поврат в нашата история като народ, за съжаление продиктуван от умишлено насилие, избор, направен в много сектори на обществото като метод за оцеляване и разрешаване на спорове“.

В декларацията епископите припомнят петата Божия заповед „Не убивай“. „Насилието само поражда насилие и води до омраза и никога няма да помогне на страната ни да излезе от политическата безизходица, която може да бъде разрешена само чрез диалог, съгласие, в дух на компромис за върховния интерес на нацията и за общото благо на страната“. Епископите се обръщат към всички „синове и дъщери на Хаити“ да „преодолеят личната гордост и партийните интереси“ да „търсят заедно, около една маса, национално решение, дълго чакано от населението и продиктувано от любовта към Хаити и нашите национални ценности”.

„Положете оръжията! Изберете живота!- призовават епископите. Изберете братското съжителство в интерес на всички и в интерес на Хаити!“. Декларацията на хаитянските епископи завършва с молитва към Господ, за да може чрез застъпничеството на Дева Мария Помощница, покровителка на страната, „да освободи Хаити от омразата и злото“.

Карибският остров преживява сериозна политическа, икономическа и социална криза: след опустошителното земетресение през 2010 г., при което загинаха 250 000 души и 300 000 ранени. В страната нарасна бедността, а заедно с това и насилието, извършено от въоръжени банди, така наречените „отряди на смъртта“, които сеят терор навсякъде и извършват отвличания с цел изнудване, в контекста на почти пълна безнаказаност.

Само през април т.г., 5 свещеници, 2 религиозни и 3 миряни бяха отвлечени в Кроа дьо Букет, близо до столицата Порт-о-Пренс. Управлението на Моиз, който е на власт от 2017 г., без присъствието на парламент, е белязано от непрекъснати укази. Конституционният референдум, насрочен за 26 септември, за да се определят правомощията на държавния глава, както и политическите избори, насрочени за януари 2020 г. но два пъти отлагани, също са в центъра на постоянен дебат. Към всичко това се прибавя и пандемията Covid-19, предивзикала над 19 хиляди инфекции и повече от 460 смъртни случая.

Източник: Vatican News – (1) & (2)

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal