Задържаха мъже, осквернили арменска църква в Истанбул | VIDEO


Трима души бяха задържани в понеделник, след като в социалните мрежи се появиха кадри, на които те оскверняват стара арменска църква в Истанбул късно вечерта в неделя. На кадрите се вижда как двама мъже танцуват до каменен кръст на върха на голямата дворна порта на арменската църква Сурп Такавор в квартал Кадъкьой. Областната управа в Истанбул, заяви в понеделник, че са идентифицирани двамата мъже и трети заподозрян, който ги е придружавал. И тримата са задържани и са под домашен арест, докато тече разследването.

Заподозрените са били част от група, за които се твърди, че са протестирали срещу забраната за музика след полунощ, която е сред ограниченията, свързани с пандемията на COVID-19, наложени в цялата страна. Допълнителни кадри от улицата, където се намира църквата, показват десетки хора, които танцуват на улицата в 00,55 ч през нощта, в съпровод на силна музика.

Потребителите на социалните медии изразиха гняв заради „оскверняването“ на църквата, докато служителите осъдиха обидното действие. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу определи постъпката като „неуважителна“. Сойлу написа в туитър, че се е свързал с Арман Бюкюкюян, директор на фондацията, която управлява църквата, и е изразил тъгата си от инцидента.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) също осъди инцидента, в изявление на заместник-председателят на партията Нуман Куртулмуш. „Нашата цивилизация никога не толерира обидни или подигравателни действия на места за поклонение“, каза Куртулмуш и добави, че категорично осъжда провокативния и ужасен акт, тъй като каза, че има пълна вяра в турската правна система да прави каквото е необходимо.

Директорът на президентските комуникации Фаретин Алтун също осъди инцидента, тъй като каза, че свободата на религията и съвестта са от решаващо значение, а местата за поклонение се считат за свещени. „Тези, които са извършили този неуважителен акт, ще бъдат подведени под отговорност пред закона. Нашата нация няма да позволи подобни провокации, както никога досега “, каза Алтун.

Източник: marica.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal