Начало » Новини » България » Завърши втората смяна на летния лагер за деца в Лопушанския Монастир | СНИМКИ

Завърши втората смяна на летния лагер за деца в Лопушанския Монастир | СНИМКИ


На 20-и юли, празника на Св. прор. Илия, завърши втората смяна на Православния детски лагер в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“.

В смяната участваха момчета от 7 до 14 годишна възраст. През изминалите десет дни на лагера момчетата имаха възможност да участват активно в някои от ежедневните богослужения – светата Литургия и Вечерня служба, да заучат някои основни молитви и песнопения, да обогатят познанията си в духовния живот, да споделят свои преживявания свързани с вярата и живота в църквата.

В творческите занимания по ръчен труд децата изработиха поздравителни картички за празника на Св. прор. Илия, запознаха се с житието на светеца, както и с житията на други светци – Св. вмчца Марина, чийто празник бе по време на лагерната смяна и Св. вмчк Георги Победоносец, чийто храм посетиха в град Вършец. Разбира се, голяма радост доставиха съвместните игри – незабравими ще останат състезанията по футбол и волейбол.

На еднодневната екскурзия включена в лагерната програма, децата посетиха Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий“, където майка-игумения Таисия им разказа за подвига на Клисурските мъченици и бликването на лечебната вода на аязмото. В град Вършец, лагерниците бяха топло посрещнати от свещениците при храм Св. Вмчк. Георги Победоносец – о. Петко Балджиев и о. Любомир и студента по богословие Николай. Екскурзията завърши с посещение на Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски“, участие във Вечерното богослужение и радушна почерпка от братството на манастира.

В последната неделя от лагерната смяна – 18–и юли, празника на св. Отци от 6-те Вселенски събори, децата приеха св. Причастие, като преди това се подготвиха с изповед, пост и молитви.
В края на смяната децата показаха пред своите родители това, което бяха успяли да научат за краткото време на лагерната смяна – църковни песнопения, стихове за Св. прор. Илия и Св. Николай Мирликийски Чудотворец от Надежда Любенова, кратка пиеса по притча от Светото Евангелие „Стопанина и Неговите работници“ (Мат.Гл.20:1-16).

Благодарим на Бога за ползотворното времето и незабравимите мигове прекарано заедно. Наистина, колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно: нака Бог съхрани Своето благоволение и участието ни в този братски живот во веки! (Пс. 132:1).

Източник: Видинска Митрополия

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal