Начало » Новини » България » Журналистът Ангел Бончев и уебсайтът „Добротолюбие“: Успешен бизнес с икони на Свети Ефрем Нови и Свети Никифор Прокажени, както и с книги за тяхното житие

Журналистът Ангел Бончев и уебсайтът „Добротолюбие“: Успешен бизнес с икони на Свети Ефрем Нови и Свети Никифор Прокажени, както и с книги за тяхното житие


Автор: Doxologia Infonews

През последната година с екипа на Doxologia Infonews се свързват различни митрополити, свещеници и вярващи от Еладската и от Българската Църква, които ни сигнализират, че в Българската Църква се прави бизнес с икони на Свети Ефрем Нови (Светецът светкавица) и Свети Никифор Прокажени, както и с книги за тяхното житие.

Става въпрос за журналиста Ангел Бончев и уебсайта за владикоугодни новини „Добротолюбие“.

Г-н Бончев е организатор на бизнеса, а „Добротолюбие“ е медиен пропагандатор.

Докато г-н Бончев (подобно на протестантските пастори, които ходят из цяла България и разпространяват лъжливи „чудеса“) обикаля из България да разнася иконите на тези двама светци никому неизвестни в България, а „Добротолюбие“ пропагандират двамата светци, налагайки на вярващите почитане към святостта на светците, духовници в България се възползват от всичко това, за да припечелят някой лев за своите храмове. А духовниците разчитат на неграмотността на вярващите и на тяхното чудопоклонничество.

Даваме пример: човек, който никога не е влизал в храм, никога не е чувал за някой от двамата пропагандирани светци, изведнъж чува, че те извършвали чудеса и хоп, тича към храма да се поклони, въпреки че нито знае какво е църква, нито си има понятие от светци, от Православие, от вяра и т.н., а свещеникът – със задоволство разчита на това безумие от страна на некатехизираните българи да тичат след иконите, за да им прати Господ онова, от което те смятат, че имат нужда, а не онова, което Господ смята, че е нужно за тях. Чака свещеникът приходи за храма на гърба на некатехизираните българи, които като чуят за чудеса и обезумяват. Иначе свещеникът няма да излезе на площада или по заведенията да проповядва на хората, на младите, а ще разчита да се появи някой бизнесмен като Ангел Бончев, който да му доведе чудопоклонници в храма – не за да се причастят с Божествените Тяло и Кръв Христови, а просто за да пипнат иконата, да си купят книжка (но не каква да е, не Евангелие, тълкувание на Евангелие или учения на Светите Отци, а конкретно книжка за чудеса), да се заредят с енергия и ако се сетят – да пуснат някой лев в касичката за здраве и берекет, пък ако е някой по-щедър да предложи и солидно дарение.

Успешният бизнес на Ангел Бончев и „Добротолюбие“ не намери благоприятна почва в Гърция, където хората са вярващи и грамотни християни, и едно чудо няма да ги шокира, нито ще ги удиви, нито ще ги изненада, защото те самите пребивават в благодатния живот на Църквата. В Гърция не се прехласват чак толкова по чудеса, както в България и Русия. Но бизнесът намери добра почва у нас, което е много показателно и притеснително.

Жалко за свещениците, които съучастват в този бизнес.

Doxologia Infonews призовава всички духовници в България да започнат активно да просвещават хората в България, каквато им е работата и за което получават заплати. Когато катехизираш един човек и го вкараш в Църквата, ти ще печелиш много повече за храма, отколкото да мързелуваш и да разчиташ да се появи някой търговец с икони и чудеса, който да мами хората, да им пропагандира светци, да им налага почитане и да им внушава, че те трябва да издигат в култ един светец повече от други светци, тоест да делят светците на „по-чудодейни“ и „по-малко чудодейни“, или както е известно у нас „по-силни“ и „по-слаби“ (все едно светците са някакви енергийни същества).

И ето я измамата на измамите.

На 22 март 2020 уебсайтът „Добротолюбие“ публикува публикация със следното заглавие ЧУДО! Св.Никифор Прокажения се яви у нас: „България ще бъде запазена от коронавируса, а в съответната статия пише:

В дни на смут и паника от увеличаващите се случаи на заразени с коронавируса у нас, публикуваме в качеството си на медиен партньор, с разрешение от издателя на новата книга „Св.Никифор Прокажения Чудотворец“, чудното явяване на свети Никифор у нас от преди дни.

……Разбрах от интернет, че журналистът Ангел Бончев подготвя книга за непознатия за нас светия Никифор Прокажения, и то в един критичен момент, когато светът е обхванат от коронавирус и хиляди умряха, покосени от тази „нова чума”. (…) Бях много тревожна и притеснена в седмиците преди това от всичко, което се чуваше по медиите, но в този момент изпитах утеха, особено когато научих, че свети Никифор се е явил на мъж в Гърция, за да вдъхне кураж и готовност да помага на хората срещу това зло. Тъй като до този момент нямах много информация за житието му, акатист, молитви, аз се утешавах с малкото, което вече знаех и си казвах, че светецът ще помогне, имах вяра, че ще е с нас, чувствах го близък. Плаках цяла нощ, молих му се, размишлявах върху случващото се по света и случаите на заразени, които нарастваха всеки ден и в България. След 4 часа същата нощ заспах омаломощена. В съня ми ме посети той – свети Никифор Прокажения. Веднага го познах. Видях го в черното му расо, изправен, държеше златен кръст в дясната си ръка. Обърна се към мен с думите: „Предупреди всички християни да ми се молят, но многократно. Да четат и деветдесетия псалом. Лекарство има и това е светото причастие. Има и билка, която да пиете, това е мащерката, тя убива вирусите. И в никакъв случай да не забравяте да посещавате Божия дом в този труден момент, защото там няма никаква зараза и никой не може да се инфектира.” Това беше първата вечер. Следващата нощ той дойде отново и каза този път, че много християни са му се помолили, защото и по социалните мрежи се разпространи за явяването му в Гърция. Освен за християните, ми каза и синът ми да му се моли, но не само веднъж, както му се бил помолил еднократно, това не е достатъчно. „Трябва много пъти”, повтори светията. На другия ден попитах детето ми: „Ти колко пъти се моли на свети Никифор?”, а той отговори, че само един път сутринта. Обясних му, че не е достатъчно. Третата поредна вечер пак го видях. Но този път най-важното, което разбрах, е, че България ще бъде запазена от вируса. Обърнах се към него с въпроса: „А цяла България ли ще бъде запазена?” Той ми каза: „Да!” В този момент видях страната ни като на карта, а той, застанал над нея, над Южна България, и по-точно някъде над Пловдив. И каза: „Камбаните се чуха, камбаните се чуха, камбаните се чуха!” Попитах: „На Пловдивската епархия ли камбаните?” „Да!”, съвсем кратко и утвърдително каза той. След това се издигна на небето и със златния си кръст в ръка благославяше отгоре. От самия кръст се спусна светлина и озари цялата държава. Последното, което каза ,беше: „Ще отмине!” Заръката му беше и да направя едно петохлебие за българския народ. След всичко това у мен настъпи огромна промяна – на успокоение и сила, които ми вдъхна свети Никифор Прокажения Чудотворец, в разрез с паниката, която е обхванала всички по света и у нас…..

Не е ясно дали авторката на тази лъжа е получила добро заплащане, но видно от разкритата измама тя не заслужава нито една стотинка, тъй като нивото ѝ на интелигентност не ѝ достига, за да напише нещо, което да изглежда на пръв поглед достоверно. С две думи, авторката не си е свършила добре работата, за която и е заплатено.

А иначе, не всяко чудо идва от Бога, защото и дяволът върши чудеса. Самият Господ ни е предупредил да внимаваме с чудесата, да изпитваме духовете!

Едно явление или един факт, за да бъде обявен за чудо, той трябва да има санкцията на Църквата. Няма ли санкцията на Църквата, това явление или факт е просто една измама.

Ние от Doxologia Infonews разследвахме, допитвайки се до наши източници в Пловдивска Митрополия и в Свещения Синод на Българската Патриаршия. Нямаме сведения нито Пловдивският Митрополит, нито неговите събратя – останалите митрополити, да са назначили комисия за проверка, която да изследва и да установи дали това явление е от Бога и дали е чудо, нито пък накрая да са взели решение и да са го обявили за чудо.

Ако пък има назначена комисия от Синода, която е установила, че разказът на авторката е верен и това е истинско чудо идващо от Бога, тогава излиза, че Свети Никифор Прокажени лъже, тъй като България заема едно от челните места по смъртност в Европа от коронавирус. Тогава, как България е опазена от коронавируса? Или пък излиза, че самите Ангел Бончев и „Добротолюбие“ изкарват Свети Никифор лъжец?

Първо авторката потвърждава за „случаите на заразени, които нарастваха всеки ден и в България“, а после пише, че „България ще бъде запазена от вируса“.

Обърнах се към него с въпроса: „А цяла България ли ще бъде запазена?” Той ми каза: „Да!” В този момент видях страната ни като на карта, а той, застанал над нея, над Южна България, и по-точно някъде над Пловдив. И каза: „Камбаните се чуха, камбаните се чуха, камбаните се чуха!” Попитах: „На Пловдивската епархия ли камбаните?” „Да!”, съвсем кратко и утвърдително каза той. След това се издигна на небето и със златния си кръст в ръка благославяше отгоре. От самия кръст се спусна светлина и озари цялата държава. Последното, което каза ,беше: „Ще отмине!” Заръката му беше и да направя едно петохлебие за българския народ.

Последно, в България има ли коронавирус или няма, ще има ли, няма ли да има, или „ще отмине”? Защото от лъжите на авторката, и ние се объркахме.

Е, от Doxologia Infonews ще Ви кажем:

НЕ САМО, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СТОТИЦИ ХОРА УМИРАТ ОТ КОРОНАВИРУС, НО ИМА И ЗАРАЗЕНИ И ПОЧИНАЛИ ОТ КОРОНАВИРУС ДУХОВНИЦИ, ВКЛ. И МИТРОПОЛИТИ.

Бизнесът на Ангел Бончев и на „Добротолюбие“ е срам за България, срам за Българската Църква и грях спрямо всички починали, заразени и борещи се с коронавируса хора!

Освен това, подобно профанизиране на светците е подигравка със самите Божии угодници, каквато е недопустимо да допускат митрополитите от Свещения Синод на Българската Патриаршия! Недопустимо е да се прави реклама на светци. Почитта към светиите идва от хората, и то само със санкцията на Църквата, но никога от външни фактори, от реклами, от налагане, от пропагандиране и т.н. Процесът за налагане на светци е характерен за Ватикана, където там църквата налага кой да се почита. В Православната Църква почитта идва от народа, но със санкцията на Църквата. Светците не са стока, че да се рекламират по този безобразен начин! Така се профанизира нашата Православна вяра, и се накърняват чувствата на вярващите християни, които биват осмивани от безбожници, точно заради такива пропагандатори на чудеса.

А за мащерката: никой никога никъде досега не е казвал, че тя може да убие коронавируса. Оставаме тази лудост на автора ѝ.

Доколкото разбрахме, на 14 юли 2021 иконата на Свети Ефрем ще бъде изложена за поклонение и в карнобатския Храм Свети Йоан Богослов, където служи свещеник Павел Гърбов, известен със своите християно-талибански възгледи и изказвания, както и с интригите, които прави между свещениците в Сливенска Епархия, пращайки на Сливенския Митрополит Йоаникий томове с доноси срещу своите събратя.

Припомняме, че преди дни в интернет и социалните мрежи се разпространяваха снимки, на които потребители виждаха „образа“ на Свети Ефрем Нови, който е сред пламъците на пожара, обхванал планинските райони около Лимасол и Ларнака. Разпространяваните снимки бяха взети от репортаж на кипърското държавно радио и бяха направени по време на горенето на къща на свещеник в селището Аракапас. В различни християно-талибански сайтове и групи, православни чудопоклонници видяха на снимките Свети Ефрем Нови. Но след разследване на този случай и сравняване на оригиналните снимки от горящата къща със снимките, разпространявани в интернет, се оказа, че т.нар. „образ“ на Свети Ефрем всъщност е външният комин на горящата къща на свещеника.

Въпросната фейк новина бе разпространявана дори и от самия Ангел Бончев на страницата му във Facebook.

Сами си направете изводите: как такъв човек, който разпространява подобни фейк новини за фалшиви чудеса и явявания, може да ви предоставя адекватни материали за четене и затвърждаване на вашата вяра.

Пази Боже! Свещеният Синод да спре този протестантстващ чудопоклонник и бизнезмен, който обърква мислите и вярата на хората!

Вижте и това: „Сега обмислям едно изцяло ново и допълнено издание с най-вече български чудеса. Само за последния месец, хората ми споделиха за поне 10, при това много различни и страшно интересни.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal