Начало » Новини » Светът » Епископ Тереза Джеферсън-Снортън разсъждава върху това как църквите могат да се справят с предразсъдъците по отношение на ваксинацията срещу COVID-19

Епископ Тереза Джеферсън-Снортън разсъждава върху това как църквите могат да се справят с предразсъдъците по отношение на ваксинацията срещу COVID-19

Bishop Teresa Jefferson-Snorton, ecumenical officer for the Christian Methodist Episcopal Church, Alabama (USA). Photo: courtesy of bishop Teresa Jefferson-Snorton


Превод: Александър Иванов

Епископ Тереза Джеферсън-Снортън е икуменически служител от Християнската Методистка Епископална Църква и председател на епископата в Петия епископален окръг, който обслужва членовете на ХМЕЦ в щатите Алабама и Флорида.

Тя споделя своите разсъждения за жизненоважната роля на църквите в намаляването на съмненията и предразсъдъците по отношение на ваксините.


Какви са причините хората да се съмняват във ваксините в Алабама (САЩ), където се намирате?

Епископ Джеферсън-Снортън: Има редица причини хората да се съмняват и да не приемат ваксината срещу COVID-19. Първо, някои смятат, че ваксината е разработена твърде бързо, тъй като им липсва разбиране за разработването на ваксини и не са запознати с текущите научни изследвания, които позволяват тази конкретна ваксина да бъде произведена за кратко време по вече тествана технология. Второ, ваксината се превърна в политически проблем. Някои хора вярват, че ваксината е изявление в подкрепа на определена политическа идеология. Трето, особено за афро-американците, има колебание въз основа на историческите неравенства относно здравето. Чернокожите например се страхуват от това, че върху тях могат да бъдат правени тайни експерименти чрез ваксините. Има страх, че ваксината носи след себе си последствия, или води до странични ефекти, за които не сме информирани. И накрая, много хора са чували различни конспиративни теории за ваксината, свързани с причините, които цитирах по-горе.

Кои са положителните начини, по които църквите могат да помагат на хората да преодолеят своите предразсъдъци?

Епископ Джеферсън-Снортън: Разделям това на три основни области.

Информация и образование. Църквите могат да предоставят точна информация на хората за ваксините, тяхното развитие, и какво правят и какво не. Семинари, уебинари, флаери, табла за съобщения, социални медии и т.н. – това са чудесни средства за тази информационна/образователна кампания.

Достъп. Църквите могат да помагат на хората при уговарянето на срещи за ваксинация, да съдействат за отваряне на мобилни пунктове за ваксинация на техните паркинги например, и/или да осигуряват транспорт до местата за ваксиниране.

Мрежа и партньорства. Църквите трябва да развиват партньорства с местни, регионални и/или държавни здравни агенции, клиники, болници, и други доставчици на здравни услуги, за да бъдат полезни в борбата срещу коронавируса, съдействайки на здравните власти.

За какво конкретно да се молим за вас и вашите църкви, докато продължавате да се сблъсквате с тези предизвикателства?

Епископ Джеферсън-Снортън: Молете се за сили, за да продължаваме да информираме, образоваме и предоставяме ресурси на енориите и общностите. Някои неща трябва да се повтарят отново и отново.

Молете се за онези, които са най-уязвими от коронавируса и може би се страхуват да получат ваксината, защото имат толкова много други здравословни проблеми.

Молете се за болните.

Молете се за скърбящите.

Молете се да можем да чуваме Божия глас, живеейки в този нов свят на пандемия.

Източник: oikoumene.org

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal