Епископ Евлогий е забранил снимането с дрон в района на Рилския Монастир


Автор: Doxologia Infonews

Снимането с дрон в района на Рилския манастир е забранено отскоро – за това предупреждава и специален знак, поставен до пътя преди влизането на паркинга при Дупнишката порта на Светата обител, казаха туристи. Според коментари това е станало по нареждане на игумена – Адрианополския епископ Евлогий, предава БНР.

Многобройни са клиповете и материалите по мрежите, съдържащи кадри, заснети от птичи поглед – от дрон. Очевидно това снимане става невъзможно. Шефът на Полицейското управление в Рила ст. инспектор Иван Кавлачки.

Снимането и в централния манастирски храм, по параклиси и на молитвени места със смартфони, мобилни и фотоапарати в Рилската обител е забранено. За спазването на тази забрана следят гардовете на частна фирма, наета от манастира да охранява вътре и за спазването на реда в двора на Светата обител

От Doxologia Infonews питаме на какво правно основание Епископ Евлогий забранява снимането от въздуха? Въздухът не е собственост нито на монастира, нито лично негова. Всеки български гражданин има право да снима с дрон от въздуха всички обекти, освен тези забранени със закон, например военни обекти, такива свързани с националната сигурност и пр. Монастирите не са в този списък.

От какво се страхува Епископ Евлогий? Да не би да се страхува от заснемането на някоя нелицеприятна сцена, извършвана в рамките на монастира? Епископ Евлогий трябва да знае, че живеем в демократична, свободна и европейска страна, а не в СССР, Русия или някоя страна от нейното обкръжение, или пък някоя страна от Третия свят.

Скъпи съграждани, снимайте на воля от въздуха с дрон, където пожелаете, стига само да не нарушавате закона. Епископ Евлогий не е над закона!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal