Начало » Новини » Светът » Еладската Църква вписа в Агиология си седем Архиереи на Вселенската Патриаршия, сред които Митрополитът на Търново Йоаникий, обесени заедно с Патриарх Григорий V

Еладската Църква вписа в Агиология си седем Архиереи на Вселенската Патриаршия, сред които Митрополитът на Търново Йоаникий, обесени заедно с Патриарх Григорий V

In other languages: EL


Автор: Йордан Георгиев

Вчера и днес, сряда на 14 юли и четвъртък на 15 юли 2021, Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква се събра на своята 164-а синодална сесия, под председателството на Блаженейшия Архиепископ на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним.

По повод 200 години от мъченическата смърт на Вселенския Патриарх Григорий V на 10 април 1821 г., по предложение на Синодалната комисия по номоканонични и догматични въпроси и след предложения от Високопреосвещените Митрополити на Патра г-н Хрисостом, на Лефкада и Итака г-н Теофил и на Хиос, Псарес и Инусес г-н Марко, реши да впише в агиологическите писмени исторически паметници на Църквата и останалите седем архиереи на Вселенския Престол, които са задържани заедно с Патриарх Григорий V в същия ден, а след това обесени, давайки своето свидетелство и изповед за вярата Христова.

  • на Анхиало Евгений,
  • на Солун Йосиф,
  • на Дерки Григорий,
  • на Ефес Дионисий,
  • на Адрианопол Доротей,
  • на Никомидия Атанасий и
  • на Търново Йоаникий.

Сред тях е и Търновският Митрополит (Велико Търново) Йоаникий, който е обесен в Арнауткьой (Мега Ревма), квартал в Истанбул. Всеки един от заловените митрополити е обесен на различно място в столицата на Османската империя. Преди да бъдат обесени, митрополитите са били пребивани и унижавани от мюсюлманската тълпа.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal