Начало » Новини » Светът » ЕКСКЛУЗИВНО: Синодът на Еладската Църква ще назначава Екзарх Митрополит в митрополии, където архиереят има здравословни проблеми

ЕКСКЛУЗИВНО: Синодът на Еладската Църква ще назначава Екзарх Митрополит в митрополии, където архиереят има здравословни проблеми

In other languages: EL


Автор: Ефи Евтимиу

Превод: Йордан Георгиев

Свещеният Синод на Еладската Църква, в сътрудничество с правителството на Гърция промени начина на управление на Митрополиите, оглавявани от Архиереи, които имат сериозни здравословни проблеми.

По-конкретно и както се споменава в Правителствения вестник, публикуван днес от orthodoxtimes.gr, се предоставя възможност на Свещения Синод да взема решение за временно заместване на Митрополит в случай на безсилие да управлява своята Митрополия след подадена молба или без подадена молба от негова страна.

Според информацията, публикувана в Правителствения вестник на Гърция, Свещеният Синод ще има право да изпраща Екзарх Митрополит при безпомощни митрополити или възрастни митрополити, или такива със сериозни здравословни проблеми, какъвто е случаят с Митрополита на Перистери Климент. Екзархът Митрополит ще осъществява надзор и ще управлява така че да може правилно да бъде администрирана Митрополията.

Този ход на Синода идва след дълго време на размишление и загриженост от факта, че има митрополии, които не могат да бъдат пастирски обгрижвани и правилно администрирани.

Проблемни са и случаите, когато в определени митрополии се взимат решения след безпомощност поради здравословни проблеми на архиреите да обгрижват пастирски и да управляват своите митрополии.

Именно заради такива случаи, Свещеният Синод на Еладската Църква реши в сътрудничество с правителството да назначава Екзарх Митрополит с функциите на наместник на Митрополия, който да надзирава митрополията до отстраняването на здравословните проблеми на боледуващия митрополит или до смяната на митрополита заради старост или безпомощност.

Очаква се това да бъде приложено – според информацията на orthodoxtimes.gr, в случая с Митрополията на Перистери както и с две други митрополии, в подходящото време.

По същество титулът и задълженията на Екзарха Митрополит, които Свещеният Синод дава на митрополита, който временно ще управлява митрополията се припокриват с правомощията на наместник, както е определено в Устава на Еладската Църква.

Според информацията, в случая с Митрополията на Перистери ролята на Екзарх ще поеме Високопреосвещеният Митрополит на Илион г-н Атинагор.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal