Начало » Новини » Светът » Грузинският Патриарх изпрати съболезнователен адрес на семейството на пребития до смърт от хомофобски, християно-талибански и русофилски групи журналист Лексо Лашкарава, за чиято смърт е виновна и самата Патриаршия | VIDEO & СНИМКИ

Грузинският Патриарх изпрати съболезнователен адрес на семейството на пребития до смърт от хомофобски, християно-талибански и русофилски групи журналист Лексо Лашкарава, за чиято смърт е виновна и самата Патриаршия | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EL


Автор: Йордан Георгиев

Днес на 12 юли 2021, Негово Блаженство Патриархът на цяла Грузия г-н г-н Илия II изпрати съболезнователен адрес за смъртта на пребития до смърт от хомофобски, християно-талибански и русофилски групи журналист (оператор на камера) от TV Pirveli Лексо (Александър) Лашкарава.

Смъртта на дете е голяма трагедия и болка за вас, но трябва да укрепите вярата си във вечния живот, който Лексо вече обитава.

Ние също се молим за него, за неговата безсмъртна душа… Нищо не може да промени сърдечната болка на една майка. Ето защо, той се нуждае от Вашата молитвена подкрепа…“, се казва в съболезнователния адрес на Патриарх Илия II до майката на пребития до смърт грузински журналист.

Надали почернената майка на Лексо ще се трогне от съболезнованията на Патриаршията, след като именно тя в съучастие с правителството отнеха нейното дете.

До тук се стигна след като Грузинската Патриаршия призова публично „вярващите“ да се съберат на 05 юли 2021 и да протестират срещу провеждането на гей парада. Преди това, Грузинската Патриаршия излезе с изявление, в което заклеймява греха на содомията и провеждането на такива паради, настройвайки още повече хомофобските групи в обществото срещу гей парада.

Много грузинци изказаха своето възмущение от съболезнователния адрес на Грузинския Патриарх за смъртта на журналиста, обвинявайки Църквата и премиера в това, че те са виновни за побоя и смъртта на журналисти.

Тогава християно-талибански групи (вкл. проруска малка партия) с фашизоидни и русофилски възгледи, според журналисти в Грузия директно подкрепяни от Москва и русофилското лоби в правителството и Патриаршията, преди началото на шествието нападнаха офисите на грузинския клон на ЛГБТ организацията в Тбилиси. Разбира се за отразяване на прайда имаше страшно много грузински и чужди журналисти.

Тези групи унищожиха офиса на организаторите. Гей организаторите постоянно премстваха мястото, откъдето ще започне шествието. През това време журналистите, отразявайки всичко бяха нападнати от тези групи. Стигна се до там, че тези фашизоиди пребиха над 47 журналисти от много грузински медии. Сред тях имаше поне над 10-15 журналисти в тежко състояние.

В тази страна не можем да толерираме каквато и да е форма на насилие към малцинствата,” заяви протестиращия 48-годишен историк на изкуството Лили Чумбуридзе пред Франс прес.

Хомофобията няма място в 21-ви век.

Друг протестиращ, 20-годишният студент Лаша Бигвава, каза: “Ние сме тук, за да кажем на правителството, че правата на човека трябва да бъдат гарантирани за всички.”

Организаторът на събитието Джорджи Табагари заяви пред Франс прес, че подозира, че “тайните служби на страната са координирали атаките” в понеделник.

Критиците обвиниха управляващото правителство на партията “Грузинска мечта”, че мълчаливо подкрепя хомофобски и националистически групи.

Един от журналистите, отразяващ Гей парада в Грузия и насилието на християно-талибанските груби Рати Цверава беше тормозен и бит от същите хомофобски и русофилски групи, влачен по улиците на Тбилиси от свещеници на Грузинската Патриаршия, които също упражняваха физическо насилие върху него.

Правозащитници осъдиха насилието и обвиниха Иракли Гарибашвили, че поощрява хейтърски и християно-талибански групи, а Грузинската Патриаршия, че се е превърнала в инквизиция от средновековието.

Насилнически крайнодесни тълпи, подкрепени от Църквата и поощрени от изключително безотговорно изявление на премиера Гарибашвили, събрали се в центъра на Тбилиси, за да предотвратят прайд марш, да атакуват журналисти и да проникнат в офиса на прайда„, пише Гиорги Гогия, който работи за „Хюман райтс уоч“, международна правозащитна организация, чието седалище е в САЩ.

Правителството чрез полицейските органи бездействаше. От Грузинската Патриаршия, започнаха да се оправдават с това, че те се обявявали срещу греха на содомията, не били насилници, искали само да дадат отпор на гей обществото и пр. След масовия побой, който придоби международна известност, скандализирайки правителството и Патриаршията, митрополити и като цяло от Синода призоваха своите „вярващи“ да се приберат в храмовете и да се молят хомосексуалистите, изпаднали в содомския грях. Но техния призив закъсня.

След това, за да не се скандализират допълнително, представители на Патриаршията посетиха пребитите журналисти в болниците. Но това не успокои духовете.

Журналистите обвиняват правителството, че е бездействало и се е стигнало такава ситуация.

На 06 юли хиляди протестиращи се събраха в грузинската столица Тбилиси, за да осъдят атаките срещу ЛГБТК общността, които шокираха Грузия и принудиха активисти да отменят планирания за понеделник (05 юли) Прайд.

Чашата преля, след като се разбра, че в неделя на 11 юли 2021 един от най-тежко пострадалите от побоя журналисти Лексо Лашкарава е починал.

Смъртта на репортера разгневи журналистическата общност, която заяви, че правителството и тези, които подкрепят такива зверства ще видят силата на медиите. Медиите още по-време на побоя над журналисти и хомосексуалисти спряха да излъчват насилието и заявиха, че всички извършители трябва да бъдат наказани строго от закона.

Според информацията на МВР на Грузия, след направената съдебно-медицинска експертиза в тялото на Лексо са открити наркотични вещества като се заключва, че това е „причината“ за настъпилата смърт.

Успоредно с това в Тбилиси има организиран от медиите и гражданското общество митинг. Протестиращите посрещнаха изявлението на Министерството на вътрешните работи относно междинното заключение на химическата експертиза тялото на Лексо Лашкарава с викове „Убийци“ и „Срам“.

Това твърдение обаче категорично се отхвърля не само от журналистическата общност в Грузия, но и от много лекари и граждани. Те считат, че по този начин Гарибашвили и Патриаршията се опитват да си измият ръцете и да не понесат своята отговорност за неговата смърт, заявявайки че той бил наркоман.

Журналистите се събраха и пред Парламента като някои от тях нахлуха в заседателната зала, в резултат на което имаше и сбивания. Опозиционните партии заплашиха да бойкотират Парламента, освен ако Гарибашвили не подаде оставка. Всички опозиционни партии са на страната на журналистите, гражданското общество и в защита правата на хомосексуалистите.

Очевидно е, че властите правят всичко, за да обвиняват жертвите, а не престъпниците, защото всъщност те са свързани с тези групи на насилие и всяко тяхно изявление само го потвърждава“, каза Ниния Какабадзе, журналист и активист за правата на LGBTQ +.

Известната телевизионна водеща Инга Григолия след погребението на Лексо отправи в ефир и излъчено във всички медии следното остро послание към свещениците и свръхконсервативните групи: „Що се отнася до вас, хора с брада или без брада, с камилавки или без камилавки, ще дойде ден, когато ще нахлуят в дома ви, когато ще потъпкат вашите права, когато вие ще искате да говорите, но наоколо няма да има журналисти, няма да има медии, където можете да отидете и да говорите за нарушените ви права“.

Медиите в Грузия директно отказват всякакво съдействие и отразяване дейността на Патриаршията, консервативните и радикалните групи в обществото, както и когато са нарушени техните права.

На снимката: Лексо Лашкарава, пребит от хомофобски християно-талибански групи от Грузинската Патриаршия и малка проруска партия в Грузия

Вчера медиите призоваха премиера с русофилски възгледи Иракли Гарибашвили да си подаде незабавно оставката, както и всички държавни служители, отговорни за всичко това.

Всички посолства от западния свят излязоха с осъдителни декларации за насилието срещу хомосексуалисти и журналисти, както и за подстрекателното поведение на Грузинската Патриаршия. Много известни личности и вярващи християни заявяват в публичното пространство, че много скоро ще отговорят с адекватни действия относно подстрекателството на Патриаршията, която заедно с министър-председателя наляха масло в огъня, стигайки се до масовия побой, а след това и до смъртта на журналисти.

Доверието към Грузинската Патриаршия рязко спадна през последните дни, а към правителството е в критичния си минимум.

От посолството на САЩ също изказаха своите съболезнования на семейството на Лексо:

Посолството на САЩ в Тбилиси отправя нашите най-дълбоки съболезнования към семейството на Лексо Лашкарава, особено към майката на Лексо, както и към колегите му от телевизия Пирвели и всички, които са шокирани и натъжени от смъртта му. Лексо работи зад камерата, така че въпреки дългогодишната му служба като медиен специалист, мнозина може би не биха го разпознали, преди да бъде жестоко атакуван от хора, които демонстрираха пълна липса на уважение към човешкия живот. Неговата смелост, докато защитаваше колегата си, и неговата ангажираност към основните свободи, отдавна пазени в тази страна, представляват най-добрите качества и традиции на хората в Грузия.

Арестуването на няколко лица във връзка с нападението срещу Лексо е положителна първа стъпка към  справедливост. Заради безопасността на всеки грузински журналист и достоверността на демокрацията в Грузия се изисква всеки човек, който е нападал мирни граждани и журналисти на 5 юли и 6, или който е подбудил насилие, да бъде идентифициран, арестуван и съден с цялата строгост на закона.

Ние  призоваваме за  спокойствие и край на насилието, което вече е причинило една трагична загуба на живот“, се казва в изявлението.

Тук въпросът е дали ще бъдат подведени под наказателна отговорност и клирици, вкл. и митрополити, които подстрекаваха християно-талибанските групи към отпор на содомистите, което си е чисто подстрекаване към насилие.

Нека да припомним, че грехът на хомосексуализма, никак не е чужд нито на Грузинската Патриаршия, нито на която и да е поместна Църква, изповедание или религиозна организация.

Припомняме също, че в края на 2019 аргосаният Архиепископ на Чкондиди Петър (Цаава) заяви публично пред журналисти, че основната причина за неговото аргосване е страхът от това да не разкрие содомията в Грузинската Църква. Тогава той заяви, че Грузинският Патриарх Илия II е съпричастен на содомския грях, и че в Грузинската Църква има педерасти и татенца (техни покровители).

Всъщност се оказва, че в Грузинската Патриаршия, където немалко клирици са изпаднали в този грях призовават другите да хвърлят камъни по тези, които са в същото положение… Но тези представители на гей прайда, които са тяхното положение, поне имат смелостта публично да го заявят за разлика от тези клирици, които за да прикрият греха си, извършват още десетки грехове. Не случайно някои Свети Отци заявяват, че в ада е пълно с корони (митри) и ако не гледаш в краката си можеш да се спънеш…

Със сигурност такова поведение на грузинските клирици не кореспондира на Светото Евангелие. Важно е да се отбележи, че ние християните не сме нито насилници, нито фанатици, нито хейтъри, нито подстрекатели към насилие или дори насилници. Расото и външната религиозност не правят човека християнин, а неговите дела на любов, нелицемерна вяра в Бога, съпричастност и грижа към ближния, независимо в какъв грях е изпаднал!

Който е без грях, нека пръв хвърли камъка…

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal