Грузинска компания за презервативи спечели дело за богохулство в Европейския съд по правата на човека | СНИМКИ

In other languages: EN


Превод: Йордан Георгиев

Грузинска компания за презервативи, която използва креативна реклама върху своите опаковки, спечели дело за свобода на изразяване в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), известно в Грузия като „делото за богохулство“.

В казуса участва грузинската марка презервативи „Aiisa“, чийто собственик трябваше да плати малка глоба и да изтегли продуктите си през 2018 г., след като грузинските съдилища решиха, че рекламата й е неетична и „дискредитира религиозни символи“.

Според Тбилиси и апелативните съдилища в страната, сексуалният характер на опаковката, в която са използвани изображения на исторически личности на Грузия и религиозни теми нарушава моралните принципи.

Базираният в Страсбург ЕСПЧ обаче заяви на 22 юли 2021, че грузинските съдилища са нарушили правото на свобода на изразяване на собственичката на грузинската компания за презертвативи „Aiisa“ г-жа Ани Гачечиладзе.

В своето решение ЕСПЧ установи, че „етичните виждания на Грузинската Православна Църква са имали предимство при балансирането на различните ценности“, защитени съгласно Европейската конвенция за правата на човека и Конституцията на Грузия.

В едно плуралистично демократично общество онези, които избират да упражняват свободата да изповядват своята религия, трябва да толерират и да приемат отричането от другите на техните религиозни вярвания и дори пропагандирането от други доктрини, враждебни на тяхната вяра“, реши съдът.

В допълнение към използването на религиозни теми, Aiisa също така използва опаковката на презервативите, за да осмива грузински политици, да подкрепя правата на ЛГБТ и да прави сексуални шеги.

Преди това компанията придоби известност, като използва изображението на лицето на руския президент Владимир Путин върху опаковката на презерватива с надпис „Всеки хуй има нужда от защита“.

Четирите рисунки, които са предмет на делото съдържат изображения на Крал Тамар, на канонизирана жена монарх на Грузия, на жест на ръка с кръстосани пръсти, наподобяващи жеста на Иисус Христос (изобщо няма дори никакво съвпадение – Бел. прев.), карикатура на корона, озаглавена Чудотворна победа, отнасяща се до битката в Дидгори от 1121 г., както и линия от популярна сатирична грузинска песен.

Първоначално спорът започна от Грузинска идея, свръхконсервативна група, която обжалва рекламата на марката пред Отдела за надзор на администрацията на Община Тбилиси, която отнесе казуса до Градския съд на Тбилиси.

Източник: rferl.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal