Грузинската Патриаршия: Църквата в Грузия е подложена на сериозни нападения от определени сили; но след събитията от 05 – 06 юли ситуацията в нашето медийно пространство се влоши и стана изключително агресивна

In other languages: GEOEN


Автор: Йордан Георгиев

На 23 юли 2021, Грузинската Патриаршия публикува съобщение относно събитията, които се случиха в началото на месеца след намерението да се проведе Гей парад в Тбилиси, побоя над журналисти и в последствие смъртта на един от тях.

В съобщението се споменават, наред с други неща, конкретни телевизионни канали, които използват критичен език към Църквата като Channel One (Mtavari TV), TV Pirveli и Formula One, тъй като се опитват да „сипят обиди“ срещу Патриаршията и нейните клирици, след като бяха пребити дестки журналисти, а накрая умря един заради действията на клирици от Грузинската Патриаршия, които бяха шествието срещу Гей парада, както и на такива, които наливаха масло в огъня от сградата на Патриаршията. Загиналият журналист Лексо Лашкарава е от TV Pirveli.

От Грузинската Патриаршия отново заговориха, че „определени сили атакуват Грузинската Църква от дълго време“, хвърляйки вината по този начин върху другите, а не върху себе си за случилото се на 05 – 06 юли 2021.

В своето комюнике Грузинската Патриаршия препоръчва на ефимериите на храмовете да се обръщат писмено към ръководството горепосочените телевизионни канали и да ги информират, че не искат да общуват с техните телевизионни журналисти, защото срещат обезпокоителни обстоятелства от тяхна страна.

От доста дълго време Църквата в Грузия е подложена на сериозни нападения от определени сили; но след събитията от 5 – 6 юли тази година ситуацията в нашето медийно пространство се влоши и стана изключително агресивна.

Особено отличаващи се с речта си на омразата към нас са Channel One (Mtavari TV), TV Pirveli и Formula One, каналите, които директно и дръзко обиждат Патриаршията на Грузия, Католикос-Патриарха, йерарси, свещеници и енориаши; чуват се също заплахи и призиви за отмъщение“, се казва в съобщението на Патриаршията.

Прави впечатление, че в комюникето на Патриаршията дори и не става дума за речта на омразата, дори и за призивите за насилие над хомосексуалисти и журналисти, които отразяват и показват пред обществото насилието, което извършиха над журналисти и хомосексуалисти повече 20 клирици от Грузинската Патриаршия и десетки вярващи „християни“, които бяха на контрапротеста.

Тези, които започнаха първи да сипят реч на омразата и призиви за сексуална сегрегация, което се разглежда като престъпление, обвиняват post factum журналистите, които бяха пребити и загубиха свой колега, че сипели реч на омразата срещу Патриаршията. Нека да не забравяме, че преди Гей парада, Грузинската Патриаршия го заклейми, създавайки почва за омраза и насилие.

В комюникето на Грузинската Патриаршия дори няма нотка за евангелски дух и любов към ближния, освен едно молитвено пожелание „Бог да вразуми всички“.

Често журналистите на споменатите телевизионни канали, по указания на техните ръководители, предполагаме, че вместо да бъдат обективни при отразяване на информацията, правят предубедени оценки и безпочвени обвинения, умишлено изкривяват фактите и се опитват да разстроят респондентите с техните провокативни въпроси. След това информацията, която те разпространяват, се редактира и използва извън контекста, по такъв начин, че зрителят да възприема духовниците като насилници“, допълват в своето комюнике.

Но от Грузинската Патриаршия забравят, че на Гей парада присъстваха и множество чуждестранни журналисти, както и граждани, които излъчваха на живо, където ясно и без цензура се виждаше как свещеници от Патриаршията бият журналисти и хомосексуалисти и ги унижават. Явно, това е убегнало на Патриаршията, за разлика от целия свят, който видя всичко, което се случи в Грузия.

На снимката: Пребити журналисти от страна на констрапротестиращите – крайнодесни групировки, русофилски партии и организации, клирици и вярващи от Грузинската Патриаршия

Вярно е, че се е имало някакво неправомерно поведение от страна на духовенството, но частният инцидент е умишлено обобщен като се акцентира върху насилието от страна на църковните служители, което се предполага като обща истина, макар че дори не се спомена колко от духовниците са спасили същите журналисти от насилието на 5- 6 юли. В същото време, разбира се, те не разкриват организаторите и поддръжниците на „Тбилиси прайд“, психологическото насилие, което практикуват, провокативните изявления, които правят, и действията им“, няма публична информация с имена на клирици, които са помагали на журналисти и са ги защитавали в конкретния случай.

Журналистите искат да превърнат дворовете на храма в място за политически дебати и обиди, да покажат определени религиозни учения като политически изявления и да ги представят като причина за създаване на проблеми. В допълнение, те не се свенят да принуждават гражданите и да поставят обикновените хора в неудобно положение, като нахлуват в личното им пространство без разрешение, което е обичайният им обикновен начин на работа.

Грубо нарушавайки нормите на журналистическата етика, многократно се провежда публична демонстрация на психологическо насилие и възпрепятстване на гражданския мир, които по някаква причина остават незабелязани от посолствата и неправителствения сектор“.

Все пак е редно от Грузинската Патриаршия след като обвиняват журналистите в Грузия да посочат конкретно техните нарушения, а не общи приказки, които нямат никаква юридическа, морална и фактическа стойност.

На снимката: Зверски пребитият оператор на камера от TV Priveli Лексо Лашкарава, който след няколко дни умира в мъки от раните си

В комюникето на Патриаршията се посочва също, че „за съжаление, някои от членовете на някои политически партии, които тотално пренебрегват задължението си да се стремят да нормализират процесите, успоредно с медиите сипят обиди, отправени към Църквата и създават различни вълнения.

Още веднъж призоваваме всички да запазят самообладание; нека се доверим на Бог и търпеливо да преодолеем предизвикателствата.

На тези, които искат да предприемат стъпки съгласно светското законодателство, ние обясняваме: Съгласно законите на Грузия „всеки гражданин е защитен от физическо и психологическо насилие, нежелана комуникация и тормоз“ (член 151-и).

Съгласно Наказателния кодекс, наказуемо е и „възпрепятстванет на поклонението или други религиозни обреди“ (член 155-д)“.

От Грузинската Патриаршия считат, че контрапротестът организиран от тях срещу Гей парада, замислен като молитвено събиране и прераснал в побой и агресия „възпрепятстване на поклонението или други религиозни обреди“, съгласно грузинския Наказателен кодекс.

Въз основа на гореспоменатото, всеки свещеник или ефимерий на храм може да се обърне писмено пред ръководството на някой от телевизионните канали и да ги информира, че не иска да общува с телевизионните им журналисти, тъй като среща обезпокоителни обстоятелства; Препоръчително е също да поставите съответно изявление на входа на двора на храма;

Ако молбата не получи отговор, полицията е длъжна да ограничи движението на такива журналисти във вашия район.

Нека Бог ни даде способността да постоянстваме и силата да се молим, Амин!“, завършват от Патриаршията с призив към своите клирици да не дават интервюта за тези журналисти и да не ги допускат в храмовете, ако не получат отговор на молбата им.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal