Грижата на Църквата за LGBTQ хората. Или с какво се сблъсква най-известният американски свещеник, застъпник за гейовете


Автор: Александър Иванов

Папа Франциск изпрати окуражаващо писмо до американски свещеник от Ню Йорк, известен с това, че твърдо се застъпва за правата на LGBTQ общността и с пастирска любов обгрижва хомосексуалните.

Преподобният Джеймс Мартин е един от най-известните римокатолически свещеници в Америка. Той насърчава вярващите, енориите, църквите да приемат с любов гей хората, защото всички имат право да почувстват любовта на Бога, да получат спасение и изцеление от Него.

Бог е отец на всички. Но в Неговата Църква повечето LGBT хора се чувстват като прокажени. Защо? Защото някои вярващи или свещеници се чувстват по-висши и по-ценни в очите на Бога. А това не е така. Всички хора сме Негови чеда. И ако един от нас намрази брата си, как този същият може дори да си помисли, че е добър син на Бога.“ – смята отец Джеймс.

В едно от стотиците негови интервюта, той разказва една случка от своя пастирски опит: „Един студент дойде при мен като ми каза, че аз съм първият свещеник, когото той е видял във въпросния ден. Пита ме: „Мога ли да бъда християнин при положение, че съм гей?“ Отговорих му: „Разбира се, братко. Бог те обича с греховете и страстите ти. Църквата е точното място за теб. Тя те приема.“ Тогава младежът ми каза: „О, Божия милост. Вие ми спасихте живота. Благодаря, че ме приемате да общувам с Бога в Църквата.

За съжаление, голяма част от духовния живот на LGBT хората, зависи от това къде живеят. Ако Вие сте гей, лесбийка, бисексуален или транссексуален човек, който иска да приеме Бога и да бъде християнин, и същевременно ако живеете в голям град с истински добри свещеници, Вие имате късмет. Но ако живеете в едно село например, и там Вашият свещеник е хомофоб, незачитащ Учението на Господа за милосърдието и безпристрастната любов, то Вие нямате късмет. Начинът, по който вярващите биват приемани в съответната енория, както и отношението от страна на свещениците и останалите вярващи към тях, има силно влияние върху разбирането за Бога и вярата в Него у самите гей хора. Колко му е, да кажеш на един гей, пожелал да приеме Бога и да стане част от Църквата: „Не ставаш. Гей си. Покай се! Адът е отворен за теб. Тук е църква. На грешно място си.“ Вие мислите ли, че този човек ще има силите да пренебрегне подобни думи и да продължи своето приближаване към Бога? Аз не мисля. Именно затова призовавам да отхвърлим гордостта, егоизма, омразата и дискриминацията. Да станем по-милосърдни. Да не забравяме, че нашите страсти и грехове не са по-малки от страстите и греховете на ближните.“ – смята отец Джеймс.

Според него, „много хора все още вярват, че човек сам избира своята сексуална ориентация“. „Но това е опровергано от всички психиатри. Вие не избирате Вашата сексуална ориентация, така както не избирате да бъдете например левичар. Това не е волеви избор. Никога не подценявайте болката, която преживяват LGBT хората – не само от Църквата, но и от обществото като цяло. Проучванията сочат, че колкото по-религиозно е семейството, в което живее един гей, толкова по-вероятно е той да направи опит за самоубийство. И една съществена причина, поради която масово LGBT младежи са бездомни и изоставени, е именно тази, че произхождат от семейства, които ги отхвърлят поради своите фанатични религиозни възгледи. Така че енориашите трябва да са наясно с последиците, когато решат да заклеймяват LGBT хора. Винаги призовавам моите енориаши: помогнете на LGBT хората и на техните семейства да изпълнят своите най-сърдечни желания – да познаят Бога и да Го обикнат, виждайки Го във вас, във вашето отношение към тях, във вашата любов към различните от вас. Отхвърляйки LGBT хората, вие разрушавате семейството на Бога, разкъсвате тялото на Христа. Не е ли това да си християнин, а именно да си застъпник за маргинализираните, преследваните, страдащите, различните, отхвърлените?

На 26 юни 2021 Папа Франциск изпрати писмо на отец Джеймс, с което го окуражи в служението му.

Искам да Ви благодаря за Вашата пастирска ревност и за способността Ви да бъдете близо до хората. Близост, която Иисус проявяваше и на която ни учеше.“ – пише Негово Светейшество.

В писмото си Папата казва, че „отец Мартин е свещеник за всички, точно както Бог е Баща за всички“, и го насърчава да продължава да бъде състрадателен и нежен към хората, с които всеки ден се сблъсква в своята пастирска дейност.

В отношението на Бога има три качества: близост, състрадание и нежност. Чрез тях Бог се доближава до всеки един от нас. Моля се за Вас, отец Мартин, и за всички Ваши енориаши – Бог да ви закриля. Моля, продължавайте да израствате в Божията любов“ – пише още в писмото си Негово Светейшество.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal