Говорителят на Светлана Тихановска опроверга информацията, че опозиционният лидер ще се намесва по въпроса за евентуална беларуска автокефалия

In other languages: ELEN UA


Автор: Александър Иванов

Руската медия Свободная Пресса съобщи, че Светлана Тихановска, лидерът на опозицията в Беларус, е обещала, че ще се обърне към Вселенския Патриарх с молба той да предостави Томос за автокефалия на Беларуската Автокефална Православна Църква (БАПЦ).

Информацията беше препубликувана в много религиозни медии, вкл. Doxologia Infonews, Credo.Press, Релігійно-інформаційна служба України (РІСУ) и други.

Както много често се случва обаче, вероятността една информация, идваща от Русия, да бъде истина – е минимална.

Пред Orthodox Times говорителят на Тихановска – Анна Красулина – категорично опроверга информацията, че опозиционният лидер ще се намесва по въпроса за евентуална беларуска автокефалия.

Това е лъжа“ – заяви Красулина.

Според нея, такова нещо не се е случвало и не може да се случи, тъй като намесата в делата на Църквата е в пълно противоречие с това, което Тихановска отстоява за демократичното движение на беларусите, воюващи срещу режима на диктатора, сатанист и убиец Лукашенко.

Нашите принципи, от една страна, защитават независимостта на Църквата от държавата, а от друга страна дори теоретично отхвърлят всякакво влияние на държавата в делата на Църквата или която и да е доктрина. Именно Лукашенко и неговият режим са тези, които се опитват да посеят раздори и разделение сред хората в Беларус, използвайки такива инструменти.“ – заявява още говорителят на Тихановска.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal