Говорителят на ПЦУ: Трябва да се молим за Филарет Бог да му помогне да преодолее страстта на властолюбието

In other languages: EL – UKR


Автор: Александър Иванов

Говорителят на Православната Църква на Украйна Архиепископ Евстратий (Зоря) призова всички да се молят за бившия Киевски Митрополит Филарет (Денисенко) Бог да му помогне да преодолее изкушенията, вкл. страстта на властолюбието.

Оценявайки предишните му заслуги, трябва да молим Бог да помогне на стареца да преодолее това, може би последното в живота му и следователно най-тежко изкушение – изкушението за отмъщение. Както той намери сили да се смири като взе участие в Обединителния събор, гласува ЗА новия Предстоятел, поздрави го за интронизацията, нека и сега намери сили да спре да помага на враговете в борбата срещу Православната Църква на Украйна.“ – написа Архиепископ Евстратий на страницата си във Facebook.

Той публикува и снимки от събора, където Филарет аплодира избора на Митрополит Епифаний за Предстоятел на ПЦУ.

Евстратий сравни Филарет с една покойна вече игуменка от УПЦ-КП майка Варвара, която на стари години, макар и да не можеше да изпълнява всичките си задължения нормално, не искаше да наеме младши помощник, защото смяташе, че се страхуваше, че ще бъде отстранена.

И как реагира тогава Филарет на всичко това? Каза, че умът на майка Варвара е помрачен. Но от уважение към предишните ѝ заслуги всички издържаха на тази ситуация. Днес Филарет напомня на Варвара през последните години от живота си.“ – каза Евстратий.

Едната Църква обаче не е Патриаршия на Пушкин. Църковните дела не са домакинство.“ – заяви още той.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal