В сейф спейс младежи обсъждат сексуални и любовни въпроси с религиозни лидери и теолози

The photo is for illustrative purposes only.

In other languages: EN


Автор: Александър Иванов

По време на междупоколенчески разговор в сейф спейс (safe space – безопасна среда. Това са места, създадени от социално отхвърлени лица за събиране, общуване и размяна на опит с маргинализацията. Места, където всеки може да се отпусне и да се изрази напълно без да се страхува, че ще се почувства неудобно и нежелан поради своя биологичен пол, раса/етническа принадлежност, сексуална ориентация, полова идентичност, културен произход, възраст, умствени и физически способности или ограничения и пр. Места, свободни от пристрастия, подигравки, конфликти, критики, заплахи и прочие. – Бел. авт.), проведен онлайн на 17 юли 2021, млади хора от цяла Африка обсъдиха любовни и сексуални въпроси с ментори, които откровено споделиха с младите своя собствен опит относно запознанствата, ухажванията и брака.

Събитието се проведе в контекста на глобалната програма Love Matters, която има за цел предоставяне на пълна и адекватна информация за връзките, секса и любовта.

Домакин на разговора, който привлече 400 души, беше Програмата на Световния съвет на църквите – „Икуменически инициативи за ХИВ и СПИН, и застъпничество“.

Младите хора, които участваха в срещата, говориха за своята уязвимост към страдание или продължаване на сексуално и основано на пола насилие, и за предаване на ХИВ и СПИН, наред с други заплахи за общественото здраве.

Младите хора разговаряха с менторите за това как техните семейства, църкви и общности са ги подготвили за срещи, ухажване и брак, както и за въздействието на всичко това. Властовите отношения между половете бяха важен аспект на дискусиите.

Една Мтамбалике, млад юрист, каза: „Нашите семейства, църкви и общество ни учат, че мъжете изхранват. Затова ние, дамите, очакваме да се срещаме с мъже, които ще ни осигуряват и ще отговарят на нашите нужди.

Алфред Мбай, млад човек, каза: „Искаме да се научим как да излезем от болезнените реалности, и моята молитва днес следобед е Бог да ни помогне да чуем и да научим за проблеми, които засягат нас, младите, що се отнася до любовта.

Брайън Муюнга, студент по теология, каза: „Уебинарите за любовни въпроси дойдоха като отговор на молба от нас – младите хора – към църквите, които да отговорят на предизвикателството на сексуалното и основано на пола насилие, както и на други проблеми, пред които сме изправени.

Дискусията повдигна въпроси, свързани със сексуалното и основано на пола насилие, преобладаващите мъжественост и женственост, и половите стереотипи, които влияят върху отношенията между мъжете и жените и които също така допринасят за процеса на запознанства и ухажване. Тези идеи ще лежат в основата на следващия междупоколенчески разговор, насрочен за септември 2021.

Сред менторите и лекторите бяха епископи, свещеници, пастори, професори, теолози и др.

Източник: oikoumene.org

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal