Начало » Разни » COVID-19 » В крайна сметка, валаамските монаси, които не се ваксинират, няма да бъдат изселвани от монастира

В крайна сметка, валаамските монаси, които не се ваксинират, няма да бъдат изселвани от монастира


Монасите от Валаамския манастир няма да бъдат изселвани, ако не се ваксинират срещу коронавирус, съобщи зам. управляващият делата на Московска патриаршия Зеленоградският епископ Сава (Тутунов). „По отношение на Валаам въпросът с принудата (към ваксинация) отпадна. Владика Панкратий се стреми бащински да убеди братята. Не може да се говори за никакво „изселване“ заради не-ваксиниране“, заяви той, цитиран от РИА Новости.

Преди няколко дни игуменът на манастира, който е ставропигия, Троицки епископ Панкратий (Жердев) издаде радикална заповед за принудително ваксиниране на всички живеещи в обителта, монаси, послушници и наемни работници. Отказалите ще бъдат изселени от манастира „без финансова издръжка“, заяви епископът. Той мотивира заповедта си с преживяното в ковид-отделението, където той лежа преди време.

Епископът получи много критики за радикалната си позиция и опита си да реши проблема в манастира по казармен път. В крайна сметка патриаршията го принуди да смекчи позицията си и да търси други начини да убеди населниците на обителта в ползата от ваксинирането. Подобен подход, основан на принудата, само засилва анти-ваксърските настроения сред религиозните хора, твърдят експерти. По информация на Credo press, по-голямата част от монасите са отказали да се ваксинират. Междувременно единственият медицински пункт на острова е затворен заради заболяване на мед. служители от коронавирус.

Мъжкият манастир „Св. Преображение“, разположен на територията на остров Валаам в Ладожкото езеро, е обитаван от около 200 души. Манастирът се състои от централна част и 17 скита. 

Източник: dveri.bg

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal