Във Видинска Митрополия честват паметта на своя покровител – Свети Пантелеймон

Храмът на Свети Пантелеймон в двора на Видинска Митрополия.


Днес православната църква почита паметта на Свети Пантелеймон- великомъченик, целител и чудотворец. Свети Пантелеймон е учил лекарско изкуство, каза за Радио ВИДИН, свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия.

„Пантелеймон бил възпитан в двореца, там изучил лекарското изкуство. Но ето, че когато минавал през града се запознал с един възрастен свещеник на име Ермолай. Винаги беседвали за бога и на него му харесала християнската вяра и истинският бог Христос. Пантелеймон пожелал да се кръсти, бил кръстен във вярата и по този начин заявил на царя, че е християнин. Преди това той в двореца с лекарското изкуство, успял да излекува много хора да ги изцери. Когато царя разбрал, че Пантелеймон е християнин, тогава се разгневил и посякъл с меч Пантелеймон мъченически и така за вярата освен Свети Пантелеймон и Ермолай пострадал за вярата.“

Свети Пантелеймон е покровител на Видинската митрополия. В двора на митрополията се намирастаринния храм „Св. Вмчк Пантелеймон“, посветен на светеца. Той е един от двата най-стари храма в града, строен в началото на 17 век. Свети Пантелеймон е бил един от закрилниците на град Видин.

Източник: bnr.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal