Вселенският Патриарх изпрати писмо на съпричастност до президента на Италия Серджо Матарела във връзка с катастрофалните пожари в Сардиния

In other languages: ELEN


Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх в своето писмо до президента на Италия г-н Серджо Матарела, изказа подкрепата и съчувствието на Майката Църква, Вселенската Патриаршия както и своето лично към жителите на о-в Сардиния, пострадали от катастрофалните пожари ударили тази част на Италия.

Вселенският Патриарх посочи в своето писмо, че крехкостта на околната среда е резултат от грешен избор и алчност на човека, който все още се опитва да разбере връзката между собственото ни съществуване и защитата на нашия общ дом.

Той припомни, че от края на 80-те години на миналия век Православната Църква, начело на която е Вселенската Патриаршия, подчерта необходимостта от опазване на околната среда, показвайки духовното и моралното измерение на въпроса, в контекста на отношенията на човека с Бога и Неговото творение.

Вселенският Патриарх отбеляза взаимозависимостта на околната среда и човечеството, което е отговорно за света, който ще бъде предаден на бъдещите поколения. Той добави също, че ако не успеем да предадем посланието, че днешните хора са ръководители, а не абсолютни владетели на нашата синя планета като ще бъдем принудени да търпим все по-често природни бедствия, които ще удрят света.

В заключение на своето писмо до президента на Италианската Република, Вселенският Патриарх повтори, че Вселенската Патриаршия се моли катастрофалните пожари възможно най-скоро да бъдат потушени, но и че Творецът укрепва онези, които се борят за спасяването на околната среда на красивата Сардиния.

Припомня се по този повод, че Патриархът и Президентът имат много близки приятелски отношения, последният награди Патриарх Вартоломей с най-високото отличие на Италианската Република.

Източник: Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον | Ecumenical Patriarchate

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal