Вселенският Патриарх Вартоломей поздрави йерархията, клира и вярващите от Православната Църква на Украйна по повод 1033-годишнината от християнизацията на Рус-Украйна

In other languages: UA EL EN


Автор: Александър Иванов

Вселенският Патриарх Вартоломей поздрави йерархията, клира и вярващите от Православната Църква на Украйна по повод 1033-годишнината от християнизацията на Рус-Украйна, която се отбелязва на 28 юли 2021.

Блаженейши Митрополите на Киев и на цяла Украйна, в Христа Бога възлюбени брате и съслужителю на наше Смирение, Владико Епифание, ние братски ви прегръщаме и радостно ви поздравяваме.

Тазгодишното честване на годишнината от покръстването на Рус-Украйна както за вас, така и за нас е изпълнено с очакване на лична комуникация и срещи, но и на истинско единство в Христос чрез Потира на Живота, тъй като планираме посещение до Киев и до вашата редизенция, в отговор на искрената църковна и държавна покана, за да се уверим в това, че благочестивият православен украински народ е благословен и осветен чрез присъединяване към Тялото Господне, без разделение и болезнени състояния от неотдавнашното минало.

В тази връзка, преди нашето посещение през месец август, аз отправям послание за любов и единство към всички, защото независимо дали го знаят или не, независимо дали го искат или не – всички вярващи в Христос в Украйна са плод на плодовитото лозе на Константинополската Майка Църква. Мнозина могат да изтълкуват погрешно тази жизненоважна и дълбока духовна връзка като наше намерение да контролираме и манипулираме вътрешния живот на Църквата на Украйна. Въобще не! Ние отделихме част от многострадалното Тяло на Майката Църква, за да дадем възможност на родените от лоното ѝ преди 1033 години, да узреят, отговорно, разсъдливо, благоразумно да решават проблемите на ежедневния църковен живот в съответствие с техните традиции, обичаи и навици, на техния собствен език в рамките на държавните граници на Украйна.

Любовта на Майката Църква към нейните деца винаги е жертвена и изтощителна, но никога – престорена, показна.

Блаженейши брате, ние идваме с голяма любов в сърцата си в цяла Украйна без изключение. Любовта на истинската Майка никога не отслабва, защото никой и нищо не може да възпре Майката да обича и да жертва себе си, независимо дали децата ѝ я обичат или не. И ако вместо да се радват, те са наскърбени от това, че техните мъртви братя са оживели, и изгубени са били намерени (Лука 15:32), това по никакъв начин не може да възпре Църквата да продължи да изцелява на някои места с горчиви лекове; но тя винаги се ръководи не от светски критерии и господство на един народ над друг, а заради господството на Въплътената Божия Мъдрост, Любов и Мир на земята.

С тези слова поздравяваме Ваше така възлюбено Блаженство, обичните святи братя йерарси и всички, които са преминали или не през дверите на Църквата, и с надежда за лична среща и общение с вас в непосредствена близост ви целуваме чрез нашия пратеник до вас – Високопреосвещения Митрополит Старец на Халкидона Емануил, изпратен специално да участва в тържествата заедно с вас. За цяла Украйна и за нейния благочестив народ отправяме молитви за щедрата милост на Триединния Бог, прославян от нашите отци.“ – пише Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal