Начало » Новини » България » Варненският Митрополит Йоан отслужи 8-годишна Панихида за мистериозно умрелия Варненски Митрополит Кирил

Варненският Митрополит Йоан отслужи 8-годишна Панихида за мистериозно умрелия Варненски Митрополит Кирил


Автор: Doxologia Infonews

Днес в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ във Варна бе отслужена Заупокойна света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варнеския и Великопреславски митрополит Йоан по повод годишнина от кончината на блаженопочившия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, предава dobrotoliubie.com. Митрополит Йоан произнесе слово, в което говори за молитвата и отношението на православните християни към починалите. Той обърна и внимание в своето слово за делото и служението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, на когото се изпълват 8 години от кончината. След светата Литургия в храма бе отслужена панихида за блаженопочившия митрополит.

Да си припомним

Кой уби Варненския Митрополит Кирил? Този въпрос продължава да витае вече осем години след мистериозната смърт на митрополита, който умря, докато лови миди край варненската местност Траката.

От Doxologia Infonews разговаряхме по темата с Високопреподобния Архимандрит г-н Дионисий Мишев от Софийска Митрополия. Ето какво заяви пред нас той:

Със сигурност Варненският Митрополит Кирил не си отиде от този свят от удавяне, а от удушаване, подир което трупът му е бил изхвърлен във водата, тъй като нито бе потънал, нито имаше вода в дробовете му. Благодарение на т.нар. „наши хора“ Прокуратурата не допусна втора обстойна аутопсия по уж християнски причини – да не се осквернявала паметта на умрелия духовник (което не може да бъде основание Прокуратурата да не си свърши работата, която е длъжна да свърши). Безжизненото тяло на Митрополита се е носило по повърхността на водата в морето и цветът на лицето му, синините по врата му и съсиреците в носа говореха за насилствено причинена смърт.

Официалната версия на полицията бе, че Митрополит Кирил се е удавил на 09 юли 2013 вследствие на хипотермия – състояние на организма, при което телесната температура пада под 35°С. Хипотермията била предизвикана от студена вода. В деня на смъртта му обаче температурата на морската вода в района е била 24°С. От варненската Прокуратура оповестиха, че смъртта е настъпила в резултат на нещастен случай и по трупа няма следи от насилие.

Местните знаят добре, че край буната на Траката, където бе открито тялото, течението идва от залива на резиденция „Евксиноград”, което означава, че водата е повече от топла. А Митрополит Кирил бе известен като отличен плувец и гмуркач и често ходеше да лови миди от морето.

От лятото на 2013 досега се лансират различни мистериозни версии за неочакваната смърт на Варненския Митрополит и (тогава) кандидат-патриарх. Зад тях се прокрадват бизнес интереси, заплахи, архиерейска власт, алчност, завист и т.н.

Бившият началник на Отдел „Църковни и монастирски имоти“ при Софийска Митрополия до 1994 Христо Латинов, обясни през 2013, че Митрополит Кирил е разполагал с „оперативна информация” от свои приятели на ръководни постове в спецслужбите, че срещу него е подготвяно покушение – той трябвало да бъде отровен или по някакъв начин отстранен физически. Причината – митрополията му разполага с много имоти и финанси, които се харесват на мутри.

Митрополит Кирил, който тогава беше на 59 години, се радваше на добро здраве и нямаше здравословни оплаквания. Във Варна и до днес упорито се говори от свещеници, вярващи и въобще граждани, че митрополитът е бил завлечен на дъното от опитни водолази, които се появили изневиделица, докато той ловял миди рано сутринта на 9 юли. Облечени със специални костюми, те го хванали от двете страни, като единият му приклещил главата и го държали на дъното, докато издъхне. В приклещени ръце Кирил не можел да плува и да диша нормално, макар че бил с маска и шнорхел. Разбира се това вероятно са мнения, плод на въобръжението на местните.

Макар че Прокуратурата отхвърля възможността митрополитът да е бил удушен и смъртта му да е насилствена, варненци подозират точно това, и като факт изтъкват, че лаконичните заключения на разследващите излязоха прекалено бързо, а и Митрополит Кирил бе погребан твърде екстремно.

Във водата, особено солената, следите се унищожават най-лесно, обясняват топ криминалисти. Те коментират, че тялото на Варненския Митрополит Кирил стояло на водната повърхност някак си неестествено, не като на типичен удавник. Опитни рибари пък още преди осем години попитаха: къде са били личните вещи на владиката и защо никой не каза дали на плажа, където той ловял миди, са открити хавлия, риза, обувки, панталон, раница, кофа за мидите и т.н.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров каза, че държавното обвинение нямало намерение да се намесва в дейността на Църквата. „Нека Прокуратурата не се занимава с проблемите на Светата Църква. Това не е нейна територия. Имаме един криминален случай и не можем в този случай да работим със слухове. Работим с факти, а фактите са тези, които варненската окръжна прокуратура е установила на базата на заключението от аутопсията и те са, че се касае за удавяне. Аз не съм лекар, ако някой от вас е лекар, може да даде заключение, което е различно от това на съдебномедицинските експерти, и ще го помоля да ми го даде писмено.

Според една от версиите, в мистериозния фатален край на Митрополит Кирил е била намесена дългата ръка на някогашни служители на КГБ, преквалифицирали се в т.нар. „нови руснаци”, чийто бизнес е доста съмнителен. А причината далеч не е била, че божият служител е отказал да опрости греховете на някои от тях срещу заплащане (индулгенция), каквато информация силно се разпространява за настоящия Пловдивски Митрополит Николай (Севастиянов).

Митрополит Кирил бе много начетен духовник, но заедно с това и много добър бизнесмен, твърдят негови познати.

Като човек с авторитет и с много контакти у нас и най-вече във Варненския и Добричкия край, както и в чужбина, митрополитът е бил посредник по редица сделки с имоти между български и руски бизнесмени и мутри. Митрополит Кирил е имал голямо влияние върху определени бизнесмени, върху варненската общинска власт и върху държавните институции в града и е можел да лобира в полза на определени кръгове да осъществят свои бизнес проекти.

Криминалист, запознат с разследването на смъртта на Митрополит Кирил, коментира, че е била проучвана връзката между митрополита и руската Академия по проблемите на сигурността, отбраната и законовия ред, чийто академик бе той. По принцип Академията раздава научни звания на хора, свързани с разузнавателните служби. Но пък да не забравяме, че освен че е специализирал богословие в Москва по времето на комунизма, Митрополит Кирил е бил и агент на ДС с псевдонимите „Ковачев” и „Владислав”.

Общоизвестен факт бе, че Варненският Митрополит Кирил и Пловдивският Митрополит Николай бяха в изключително обтегнати отношения, а по време на заседания на Свещения Синод Митрополит Николай непрекъснато е обиждал и заплашвал Митрополит Кирил, а също и му е повишавал тон, както го прави и днес в отношенията си с настоящите митрополити на БПЦ по време на заседанията, които трудно се провеждат поради това, че митрополитите за съжаление не могат нито да се гледат в очите, нито да се чуват по телефона. Няма и кой да ги обедини и събере като братя, тъй като Българският Патриарх Неофит е тежко болен, в изключително лошо здравословно състояние, неадекватен и умишлено държан настрана от всички събития и дела в Българската Патриаршия.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев разказа през 2013 в ефир, че Митрополит Кирил лично му е споделял, как Пловдивският Митрополит Николай е крещял срещу Митрополит Кирил: „Ще те убия, ще те премахна”.

Малко след смъртта на Митрополит Кирил, Викарният Епископ на Сливенска Митрополия – Проватски Епископ Игнатий заяви в ефир, че „Митрополит Кирил беше този, който възпрепятства основно избирането на Пловдивския Митрополит Николай за патриарх”. „Тези, които тласкаха дядо Николай към патриаршеството, стоят зад смъртта на Кирил. Става въпрос за олигарси, които са близки до Николай. Свързани са с ДС, управляват и политици. Всичко е потулено.“ Според Епископ Игнатий, смъртта на Митрополит Кирил е инсценирано самоубийство (удавяне), защото „няма как удавен човек да няма вода в корема”. В Свещения Синод не било тайна за никого, че Митрополит Кирил е бил убит.

Много митрополити, епископи и клирици от Българската Патриаршия, които се страхуват да им споменем имената, и затова желаят да останат в анонимност, и до ден днешен споделят своите заключения по въпроса със смъртта на Митрополит Кирил, а именно, че той е убит. Те подозират, че Пловдивският Митрополит Николай има пръст във всичко, особено предвид факта, че въпросният често има агресивно и неадекватно поведение, крещи, блъска, заплашва и т.н.

Иначе още тогава Пловдивският Митрополит Николай заяви в интервю за в-к Стандарт следното:

Ако някой е решил да ме вкара в режим да започна да се оправдавам или обяснявам, не е познал. Няма митрополит и епископ, за когото да не са разпространявани клевети, коя от коя по-налудничави. Дори и обвинения в убийство не са липсвали, така че това сега е вече игран репертоар. На какво ли не сме се начели и наслушали, ще изтърпим и това. Колкото пъти ме ударят по едната страна, толкова пъти ще обърна и другата. Нека удрят. Не им се сърдя. Знам, че търпението и любовта са по-силни от клеветата и омразата. Ако някой е решил да ме клевети, аз няма да го съдя. Ако някой е решил да руши авторитета на църковната йерархия, аз няма да участвам, като го руша допълнително.

Вече осем години след смъртта на Митрополит Кирил, Синодът не коментира нито една от изброените версии, а се придържа само към официалната – нещастен случай в резултат на удавяне.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal