Бойко Рашков: Митрополити като Киприан са се почувствали засегнати. Но днес той ми се извини, за това, че е направил изказване, без да вникне в казаното от мен


Автор: Doxologia Infonews

Служебният министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков даде интервю за frognews.bg във връзка с последните събития през седмицата, засягащи купуването на гласове, както и комуникацията между прокуратурата и МВР.

В интервюто беше засегнат и въпросът за зависимостта на Българската Православна Църква от ПП ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов.

Митрополит Киприан, който очевидно за всички се изказа неподготвен по въпроса с изявлението на Бойко Рашков относно зависимостите на българските митрополит от ПП ГЕРБ и Бойко Борисов, се е извинил на министъра тайно с оправданието, че не е вникнал в казаното от него. Вероятно Митрополит Киприан се е надявал, че Бойко Рашков няма да обяви публично, че му се е извинил. Така хем ПП ГЕРБ ще са доволни, хем и г-н Рашков. Но уви!?

Както самото публично изказване на Митрополит Киприан с цел защита на Бойко Борисов излага неговата личност, така и неговото тайно извинение с оправданието, че не е вникнал дълбоко в съдържанието на казаното от министъра, допълнително уронва авторитета на митрополита. Митрополитът дори стана обект на подигравки и негативни коментари в различни фейсбук групи, вкл. в страница Стара Загора иска Оставка, които изказват крайно негативно мнение за своя митрополит.

Митрополит Киприан със своята публична подкрепа за Бойко Борисов, препотвърди думите на Бойко Рашков за зависимостите на българските митрополити от Бойко Борисов и неговата политическа партия. От друга страна, със своето тайно извинение, а не публично, както е редно да бъде, допълнително срина доверието към Българската Патриаршия като цяло.

В крайна сметка, такова тайно извинение след такъв огромен публичен гаф допълнително злепоставя личността на Митрополит Киприан, в следствие на което изникват няколко въпроса:

Митрополит Киприан сам ли е написал това изявление? Ако го е написал сам, защо не е поискал съвет от компетентни хора, как правилно да постъпи.

Ако това изявление е написано от негови съветници, то той задължително трябва да ги уволни, защото явно са некомпетентни в това, за което са наети.

Има и трети вариант. Идеята и част от текста да са му изпратени/подсказани от друг митрополит, с когото Митрополит Киприан е близък и като че ли е в сервилно положение спрямо него – Пловдивският Митрополит Николай. При тази хипотеза Митрополит Николай не би искал пряко да се конфронтира с Бойко Рашков и евентуално новото правителство, което според всички проучвания и изявления няма да бъде от ПП ГЕРБ и оглавено от Бойко Борисов. Но и самият Пловдивски Митрополит Николай вече го направи като публично подкрепи ПП ГЕРБ по време на своята проповед в Митрополитския Храм на Света Марина в Пловдив.

От друга страна, Митрополит Николай, който е близък до Борисов вероятнода отчете дейност по защита и подкрепа на ПП ГЕРБ, за това е решил да използва Митрополит Киприан за тази цел. Така Борисов ще бъде доволен, а Митрополит Николай няма да бъде в полезрението на средствата за масова информация и общественото мнение.

Но явно Митрополит Киприан се е усетил, че всички негативи ще бъдат насочени срещу него и за това е решил да се извини. Но огромната му грешка е, че го е направил тайно.

Публична обида се заличава с публично извинение, иначе в противен случай, макар и министърът да е приел извинението, обществото няма да го приеме.

Оправданието на Митрополит Киприан, че не е разбрал, че има разлика в това, което Бойко Рашков е казал и това, което било отразено е меко казано несериозно. Думите на Бойко Рашков са отразени с абсолютна точност, както в писмен вид, така и са представени във видео запис от Doxologia Infonews.

Ние сме сигурни, че Митрополит Киприан се е запознал и с двата варианта на изказването, публикувано за първи път и то подробно, именно в Doxologia Infonews. Просто беше редно да си признае, защо го е направил и какви са били истинските му подбуди.

Не бива един митрополит да има сервилно отношение, към който и да е политик или богат човек, надявайки се, че след това ще има някаква изгода. Такова поведение е в пълно противоречие със Светото Евангелие.

Надяваме се, че Митрополит Киприан ще излезе с официално и публично извинение по този въпрос.

Представяме ви тази част от интервюто, засягаща конкретното изказване:

Нека да преминем от материалното към духовното. Църквата скочи срещу вас, защото атакувате „благодетеля“ ѝ Бойко Борисов. Но е важно да разберем с какви средства той е бил благодетел – с лични или с наши. Ако парите са били държавни, това не означава ли, че не Борисов, а българският народ е реалният благодетел на църквата?

Бойко Рашков: Този въпрос е много основателен, защото моето изказване вчера беше неразбрано от някои, включително от един от владиците, който днес се обади и ми се извини. Защото не е разбрал, че има разлика между това, което съм казал и това, което е отразено.

За кого говорите?

Бойко Рашков: Става дума за старозагорския митрополит Киприан. Нека припомня какво казах по този повод. Слушах изказване на Борисов на политически събрания. На едно от тях, струва ми се в Рибарица, тетевенско, той засегна въпроса за църквата и владиците. Той каза, че на МС са гласували, пък и той е настоявал, да се отпуснат бюджетни средства за нуждата на храмовете – църкви и джамии. И сега очаква от владиците ответна реакция – да му се съдейства в политическия процес, който тече. Тълкувам това негово изказване по следния начин –Борисов е сключил сделка с някои духовници в България, като им е осигурявал бюджетни средства. По същество няма лошо, но впечатлява търговския елемент в това благоденствие, което е направила държавата ни. Разсъждавайки чисто политически излиза, че Борисов е дал пари, а сега се очаква владиците да го подкрепят. И аз затова казах, че Борисов е сключил сделка. Ако човек е истински вярващ, той сделка в този смисъл няма как да направи. Това беше моето изказване. Но то вероятно е било „осакатено“ някъде, където не са го разбрали. Митрополити като Киприан са се почувствали засегнати. Но днес той ми се извини, за това, че е направил изказване, без да вникне в казаното от мен. Към мен се отправят всякакви хули, очевидно е, че на Борисов не му издържат нервите. Но аз на такива елементарни хора не обръщам внимание.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal