Бачковският Монастир дарява на храм в Горна Оряховица мощи на Свети Пантелеймон

Светия дар ще бъде посрещнат в църквата „Св.Три Светители“ от великотърновския митрополит Григорий.


Игуменът на Бачковския манастир Сионий дарява на храма „Св.Три светители“ в Горна Оряховица мощи на чудотвореца и лечител свети Пантелеймон. Светият дар ще пристигне на 27 юли, когато Църквата почита чудотвореца изцелител. Мощите ще бъдат посрещнати лично от великотърновския митрополит Григорий и от предстоятеля на горнооряховската църква отец Зоран Мамучевски.

„На този ден ще бъде отслужена света литургия и ще бъде раздаден курбан. Мощите ще бъдат изложени за поклонение в притвора на храма, който в момента се изографисва с иконата на свети Пантелеймон“, сподели отец Мамучвски.

Духовникът допълни, че се подготвя и специална мощехранителница. Стенописът е дело на Таня Пенева, която е възпитаничка на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Паното представлява житиен стенопис със сцени на чудесата, които е сътворил свети Пантелеймон. Изписана е и цялата молитва за здраве към светеца.

„Правим и нова гостоприемна за посрещане на гости, беседи и срещи. Почти е готов и новият офис. Всичко, включително и зографисването, се прави с помощта на дарители. Получаваме подкрепата на много хора от града, а съвсем наскоро бе създаден и Инициативен комитет от доброволци, които ще организират различни събития, за да се обогати още повече духовната мисия на храма. Ще се провеждат благотворителни акции, кръводарителски кампании, занимания с деца, концерти на фолклорни състави и др.“, разкри отец Зоран Мамучевски.

Източник: trud.bg

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal