Архиепископ Йероним I призовава Вселенския Патриарх Атинагор да върне обратно Руската Църква в каноничния порядък

In other languages: EL


Автор: Панайотис Андриопулос
Превод: Йордан Георгиев

Русофилите и антипатриаршеските кръгове в Гърция (бих добавил и в България –Бел. прев.) са изградили един мит за „Света Русия“ с много и разнообразни отличителни черти.

Една от най-лансираните черти е за „традиционната“ Руска Църква,
която не е толкова „икуменическа“, колкото „икуменическия“ Фенер. С тази „логика“, Русия „опазва вярата неподправена“, която е в опасност от „икуменическите отваряния“ на Вселенската Патриаршия.

В последно време с повдигането на украинския въпрос, съответните доклади се увеличават, както и подобаващо се пропагандира, че Автокефалната Църква на Украйна „ще се обедини“ с униатите в страната и това се съдържало в проекта за Автокефалията.

Обаче елементарното познание за неотдавнашната църковна история, друго ни учи… Днес публикуваме едно писмо-документ на блаженопочившия Архиепископ на Атина Йероним I до блаженопочившия Вселенския Патриарх Атинагор, от официалното списание „ЦЪРКВА“ на Еладската Църква. Едно писмо от 1970 г., което се отнася до решението на Московската Патриаршия за тайнственото общение с инославните.

Езикът, който използва Архиепископът на Атина за Руската Църква е твърд: «Нека да се отбележи, че сестринската Света Църква на Русия се наложи по необходимост, като враг и подлец на истината, измамно сформирана, а Православната вяра, най-малко смяташе за такова противозаконно съединяване с произтеклите съмнителни блага»

Архиепископ Йероним I призовава и моли горещо Вселенския Патриарх Атинагор да предприеме действия, за да върне обратно Руската Църква в каноничния порядък: «Изобличавай, запретявай, увещавай»

Припомняме, че блаженопочившият Архиепископ Йероним I е бил професор по канонично право.

Източник: fosfanariou.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal