Архиепископът на Кипър към Синодалните Архиереи, които не се съобразяват с решенията: Нека светите братя да имат предвид, че аз все още съм Архиепископ. Не съм умрял. Жив съм

Архиепископ Хрисостом: Имам начини, чрез които да ги поставя на мястото им

In other languages: EL UA


Автор: Йордан Георгиев

Аз все още съм Архиепископ. Не съм умрял, Жив съм“, заяви Предстоятелят на Древната Църква на Кипър Архиепископ Хрисостом II в интервю за кипърската държавна телевизия ΡΙΚ, в отговор на позицията на синодални Архиреи, които не изпълняват решенията на Свещения Синод.

Кипърският архиепископ заяви, че поведението им предизвиква строго отношение от страна на Църквата, но добави, че той ще ги остави в собствената им заблуда.

В изявлението си пред ΡΙΚ, Архиепископ Хрисостом се позова на неуважение към решенията на Синода, показвайки поведение или дори опит за заобикаляне или пренебрежение на предстоятеля.

Както сам заяви „Нека светите братя да имат предвид, че аз все още съм Архиепископ. Не съм умрял. Жив съм“.

Членовете на Свещения Синод, които не са съгласни с признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна, след решението за предоставянето ѝ от Вселенската Патриаршия, се въздържат от синодални съслужения, като поддържат позиция, според противоположното мнение в полза на аргументите, които развива Руската Църква.

Тези Архиереи също отсъстваха и от съслужението, което беше определено от Свещения Синод да бъде синодално в памет на националния мъченик Архиепископ Киприан.

Негово блаженство заяви пред ΡΙΚ: „Вярвам, че братята грешат. Ако съм заинтересуван от това да влязат в ред, то те спират да бъдат Синодални Архиереи, когато не уважават Свещения Синод. Ето защо аз мълча, за да не се навреди на Църквата“.

Негово Блаженство даде за пример годините, в които е бил монах в Монастира на Свети Неофит, за това как е бил научен на търпение. Както той определено заяви, че «когато някой упорито остава на своето виждане, ние казвахме „остани в заблудата си“».

Запитан дали кризата се задълбочава с необщението, той заяви, че „ако този въпрос се задълбочи, тогава Църквата трябва да бъде строга. Имам начини да ги поставя на мястото им, но сега няма да се захващам“.

И докато всичко това се случва, една друга едностранна позиция е записана във връзка с националния мъченик Киприан. Митрополията на Лимасол снощи почете обесения Архиепископ като Светия – действие, което тя извърши своеволно, без решение на Свещения Синод.

Всъщност вчера той извърши агрипния (бдение), за да отпразнува като Светия друг мъченик от 1821 г., протопсалтът Йона, който също беше обезглавен от турците.

Предстоятелят на Църквата заяви, че въпросът за поставянето в лика на Светиите на Архиепископ Киприан се проучва от Синодалната комисия, но въпросът все още не е поставен пред Синода. За да посочи, че никой не може да прави това, което си поиска.

Архиепископът на Кипър заяви, че „Националният мъченик Киприан може да бъде Светец. Бог го прави Светец, а не ние.

Синодът го признава, решава го с много размисъл и сериозност, не всеки прави това, което си поиска. Това става със синодално решение.

Горко, ако всеки прави своето. Ако нещо подобно се случи там, това е сериозно и тогава Синодът дори обмисля и строги решения“.

Няма официален коментар от Митрополията на Лимасол, чиито сътрудници обаче заявиха пред ΡΙΚ, че има примери в Православието със Светии, които са били почитани преди официалното им признаване за такива.

Източник: riknews.com.cy

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal