АНТИКАНОНИЧНО: Протопрезвитер Добри Чаков с архиерейска инсигния – енголпие

Автор: Doxologia Infonews


Читатели на Doxologia Infonews ни изпратиха снимка на протосингела на Свещената Доростолска Митрополия протопрезвитер Добри Чаков, на която той без никакъв свян, срам и страх Божий позира с енголпие (с Разпятие), което украсява неговата гръд.

За незапознатите читатели поясняваме, че енголпието е част от архиерейските одежди и инсигнии (отличителни знаци) – митра и жезъл. Останалите две присъстват и при свещениците – набедреник и кръст.

Освен кръста, архиереят носи енголпие или панагия. Представлява малка икона най-често с образа на Пресвета Богородица или Господ Иисус Христос, поставен на верижка. Панагията символизира чистото сърце на епископа, който е длъжен да учи на чистата непоколебимата православна вяра.

Обществена тайна е, че жененият свещеник отец Добри Чаков, който неотдавна получи офикия „протопрезвитер“ без да се занимава с наука или преподавателска дейност, отдавна има желание да носи инсигнии на епископ, тъй като той придава външно такъв вид и иска да направи впечатление чрез своето държание, че е епископ. Дори си поставя енголпие на път за Гърция, където никой не го познава. Това не му е за първи път и няма никакви последици.

Отец Добри Чаков е женен свещеник и не е ръкоположен за епископ. Светата Православна Църква си има установена вековна традиция и Свещени Канони, които не могат да изпълнят мечтата на отец Добри Чаков да бъде ръкоположен за епископ след като съпругата му е жива и той не е преминал към монашеството.

Никой клирик няма право да носи такава инсигния, дори и е от черното духовенство, освен ако не е ръкоположен за епископ.

Поведението на отец Добри е унизително и подигравателно за Църквата, в частност за нейното поместно изпълнение – БПЦ.

Това показва, че нашата поместна Църква се управлява в хаоса, а не в таксиса (реда).

Забележете и поздравленията по случая от селското кметство в Иширково. Толкова са свикнали с тази пародия, че дори и не знаят, че това е църковно нарушение:

Уважаеми отец Чаков,
Приемете нашите поздравления
по случай 20-ти юли „Илинден” – храмовия празник на православен храм „Свети пророк Илия“ в село Проф.Иширково.
По този повод ,
Ви засвидетелстваме нашето уважение
и признание за безценния житейски
пример като наш достоен духовен водач.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

В Доростолска Митрополия има само един Епископ и това е Високопреосвещеният Доростолски Митрополит г-н Яков.

Надяваме се Митрополит Яков да накаже своя женен свещеник, който има дързостта да се гаври с вековната канонична църковна традиция, превръщайки църковния сан в цирк.

Снимката е от 20 юли 2021, според информацията от публикация:

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal